Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση Νηλέα με Αραχωβίτη για τα προβήματα στην ελαιοκαλλιέργεια.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε το ΥΑΑ&Τ στο οποίο, με την μεσολάβηση της βουλευτού κυρίας Κοζομπόλη, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό κύριο Σταύρο Αραχωβίτη.

Στη συνάντηση .....

συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Καλαμάτας, Στέρνας και ΝΗΛΕΑΣ, Γιάννης Ζωντανός, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Σταύρος Αδαμόπουλος και Κόκκινος Γιώργος. Από την πλευρά του ΥΑΑ&Τ ο αρμόδιος Υπουργός υπηρεσιακοί παράγοντες και η βουλευτής κυρία Κοζομπόλη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών ξεκίνησαν με αναφορά στα ιδιαίτερα ανησυχητικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια, έθεσαν το ζήτημα της δακοκτονίας που παρ όλες τις συντονισμένες προσπάθειες των δυο ΔΑΟΚ τα προβλήματα με τον δάκο είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε πολλές περιοχές, το θέμα της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα και την ασφάλιση των εργατών γης.

Όσον αφορά τα φετινά προβλήματα με την ελιά και το λάδι τονίστηκε και συμφωνήθηκε ότι είναι πρωτόγνωρα και προφανώς σχετίζονται με την κλιματική διαταραχή και χρίζουν συντονισμένης έρευνας και αντιμετώπισης διότι απειλούν την βιωσιμότητα της καλλιέργειας των παραγωγών και την οικονομία. οι πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή ζημιά από την μείωση της ποσότητας και την κακή ποιότητα εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στο θέμα της δακοκτονίας ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο που γίνεται, καθώς ενώ αναμενόταν από την άνοιξη ότι θα είχαμε προβλήματα με τον δάκο, λόγω δομικών προβλημάτων του προγράμματος, οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μεγάλοι και μη αντιμετωπίσιμοι πληθυσμοί του εντόμου. Οι εκπρόσωποι των Α/Σ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση του προγράμματος δακοκτονίας, αλλά από την πλευρά του υπουργού-στον λίγο χρόνο που διέθεσε για την συνάντηση- ειπώθηκε ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει και απέδωσε τα προβλήματα στον καιρό…

Εύλογη ήταν η απογοήτευση και τα ερωτήματα από την πλευρά των εκπροσώπων για το πως μπορείς να βελτιώσεις κάτι όταν αποδεδειγμένα, κατά γενική ομολογία και εκ του αποτελέσματος δεν λειτουργεί σωστά, όταν ισχυρίζεσαι ότι λειτουργεί. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν για τον αρμόδιο υπουργό η γεωργία είναι στο έλεος του καιρού… Από του υπηρεσιακούς παράγοντες πάντως αναφέρθηκε ότι δρομολογούνται αλλαγές για βελτίωση του προγράμματος.

Όσον αφορά το θέμα με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται τροποποίηση των προδιαγραφών, αλλά πρωτίστως πρέπει να συγκεραστούν οι δυο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΜΕΠΟΠ και τον Α/Σ Ένωση αντίστοιχα.

Για την ασφάλιση των εργατών γης ζητήθηκε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της γεωργίας, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ιδιαίτερα για τους μετακλητούς εργάτες και να ισχύσει ενιαία ασφάλιση με εργόσημο για όλους ανεξαιρέτως. Με στόχο αφενός την ασφάλιση όλων των εργατών γης, αφετέρου την συγκράτηση σε ανεκτά επίπεδα του ασφαλιστικού κόστους.

Τέλος ευχαριστήσουμε θερμά την βουλευτή κυρία Κοζομπόλη για την κατανόηση που έδειξε στις θέσεις και στους προβληματισμούς μας και στην μεσολάβησή της για την συνάντηση με τον υπουργό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.