Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ο φόβος του δάκου έφερε ανάκαμψη τιμών στο ελαιόλαδο

Αλλαγή σκηνικού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, καθώς ο φόβος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παραγωγή της νέας σεζόν η προέλαση του δάκου κάνει τους εμπόρους να σπεύδουν να καλύψουν από τώρα τις ......

ανάγκες τους με προϊόν περυσινής σοδειάς.

Η κινητικότητα αυτή είναι εμφανής στις τιμές, οι οποίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιδεικνύουν μια ξεκάθαρη ανοδική τάση τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη. «Μέχρι πρόσφατα, η τιμή ανερχόταν στα 3,02 ευρώ το κιλό, τώρα έχει αυξηθεί στα 3,10 ευρώ», λέει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, αποδίδοντας την αύξηση αυτή στην καθυστερημένη δακοκτονία.

Παρόμοια εικόνα μεταφέρει στην «ΥΧ» και ο Δημήτρης Πολυμενάκος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Λάγιο Λακωνίας, ο οποίος σημειώνει ότι από τα 3 ευρώ των προηγούμενων ημερών, η τιμή κινείται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις στα 3,10 ευρώ το κιλό, ενώ γίνονται πράξεις ακόμα και με 3,20 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, στην περιοχή του Ηρακλείου, «από τα 2,50 ευρώ που βρισκόμασταν πριν από 15 μέρες, η τιμή πλέον έχει ανέβει στα 2,70 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Μιχάλης Καμπιτάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ). Επιπλέον, το ελαιόλαδο ΠΟΠ είχε αύξηση της τάξης των 30 λεπτών, φτάνοντας από τα 2,70 στα 3 ευρώ το κιλό», προσθέτει.

Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν φέρει αύξηση των πληθυσμών του εντόμου σε πολλές περιοχές της χώρας και, σε αρκετές περιπτώσεις, ψεκασμούς κατά βούληση από τους ίδιους τους παραγωγούς, πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η ανησυχία, επομένως, για την ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, αλλά και τα υψηλά επίπεδα τιμών, στα οποία είναι πολύ πιθανό να σκαρφαλώσουν τη νέα χρονιά τα –πιο λίγα– ποιοτικά ελαιόλαδα, καθιστούν ξαφνικά το προϊόν της περυσινής σοδειάς πιο ελκυστικό στα μάτια των εμπόρων που έχουν, άλλωστε, να εκτελέσουν και συγκεκριμένα συμβόλαια και παραγγελίες.

Γενικευμένη η πτώση τον Ιούνιο
Πριν πάντως την ανάκαμψη που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις κυριότερες παραγωγικές χώρες κινούνταν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για τον Iούνιο, η μέση τιμή στην περιοχή των Χανίων στα μέσα του μήνα βρισκόταν στα 2,60 ευρώ το κιλό, αριθμός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, που μιλούν για 2,58 ευρώ το κιλό, δηλαδή 31% κάτω σε σύγκριση με πέρυσι.

Εξίσου μεγάλη πτώση παρατηρείται και στην Ισπανία, με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 2,72 ευρώ το κιλό στα τέλη Ιουνίου και να είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για την Τυνησία, η οποία φαίνεται να πουλάει με 3,43 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μικρότερες απώλειες της τάξης του 18%. Την υψηλότερη τιμή εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ιταλία με 4,21 ευρώ το κιλό, ωστόσο και εδώ υπάρχει μεγάλη πτώση της τάξης του 28% σε ετήσια βάση.

Mεταβολή τιμών ελαιολάδου


Τιμή πρίν από 15 μέρες
Τιμή σήμερα
Λακωνία
3,00
3,20
Κρήτη (Ελαιόλαδο ΠΟΠ)
2,70
3,00
Κρήτη
2,50
2,70
Μεσσηνία
3,02
3,10



1 σχόλιο:

  1. Ο ΔΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ!!! ΓΙΑ ΡΕΝΤΙΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΡΑΒΔΙΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.