Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για όλους, μεγαλύτερη για τους πληγέντες

Έως και τις 30 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία, που λήγει αύριο, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους υπόχρεους, ενώ για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων 24 ωρών η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται έως και το ......

τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης, στους πληγέντες χορηγείται απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και δίνεται εξάμηνη παράταση για την πληρωμή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσον αφορά πάντως τη γενική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μπορεί να παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουλίου, όμως η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος παραμένει στις 31 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω παράταση δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και να ικανοποιηθούν σχετικά αιτήματα λογιστών-φοροτεχνικών που είχαν υποβληθεί λόγω των τεχνικών προβλημάτων που είχαν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες στη λειτουργία του TAXISnet.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 550.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη δηλώσεις, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 5.730.648 δηλώσεις. Οι 4 στους 10 φορολογούμενους, ή συνολικά 2.294.6986 υπόχρεοι, πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρο ο οποίος ανέρχεται σε 1.181 ευρώ, ενώ μόλις το 12,8% έχει επιστροφή φόρου και το 47,19% έχει μηδενικό εκκαθαριστικό.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

για 2.294.986 (40,05%) φορολογούμενους προκύπτει συνολικά πρόσθετος φόρος 2,712 δισ. ευρώ
για 731.575 (12,77%) προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό και θα λάβουν από την εφορία επιστροφή ύψους 312,2 εκατ. ευρώ
για 2.704.057 (47,19%) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
Υπενθυμίζεται ότι οι αναδρομικές αποδοχές μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών μπορούν να δηλωθούν από τους υπόχρεους με τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στη ΔΟΥ, με την εξαίρεση αυτών που αφορούν σε αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις οι οποίες για το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Ο φόρος δε που προσδιορίζεται από τις δηλώσεις αυτές καταβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ αν η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού του φόρου.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.