Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Απορρίφθηκε η Δημόσια πρόταση του Ηλία Γιαννόπουλου για ματαίωση ολων των εκδηλώσεων του καλοκαιριού

Απορριπτική ήταν η απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας στην Δημόσια πρόταση που είχε υποβάλει προ ημερών ο Δημοσιογράφος Ηλίας Γιαννόπουλος από την Κυπαρισσία για την ματαίωση όλων των εκδηλώσεων σε ένδειξη σεβασμού στα 94 Θύματα των ......

φονικών πυρκαγιών στην Αττική.

Στην απόφαση που έλαβε η κοινωφελής, γίνεται λόγος για ποινικές ρήτρες και συγκεκριμένα αναφέρεται πως η απόφαση ματαίωσης όλων των εκδηλώσεων, πέραν των οικονομικών ρητρών που θα επιβαρυνθεί η Κοιν. Επιχείρηση για την αθέτηση των συμφωνηθέντων.

Αναλυτικά η απόφαση:

Σήμερα, την 30η Ιουλίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8.00 μ.μ. στο Δημ. Κατάστημα Φιλιατρών, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ύστερα από την 638/27.07.2018 πρόσκληση του Προέδρου του
Διοικητικού Συμβουλίου.....
[.....]
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

«Ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, δημοσιογράφος – κάτοικος Κυπαρισσίας κατέθεσε δημόσια ανοιχτή πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία και δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ, περί ματαίωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην πρόταση του αναφέρεται στην εθνική τραγωδία από την πυρκαγιά στην Αττική, την απώλεια Τριφύλιου συντοπίτη μας, την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού αλληλεγγύης για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και τέλος προτείνει να μη διεξαχθούν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ή συνδιοργανώνει ή συμμετέχει ο Δήμος με οποιονδήποτε τρόπο.

Εξαιρεί τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης με το σκεπτικό ότι αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου και ολόκληρης της Πελοποννήσου, διεξαγόμενο σε όλες της πόλεις του Δήμου και για το οποίο οι ξένες αποστολές έχουν προβεί ήδη σε έξοδα.

Όσο για τις διοργανώσεις των Συλλόγων προτείνει η απόφαση διεξαγωγής ή μη των εκδηλώσεων να είναι των ιδίων των φορέων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση άμεσα και έμπρακτα αντέδρασε με αποστολή 10 κιβωτίων γάλατος και 80 24άδων νερού, αλλά και με τη διοργάνωση συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης με τη συνδρομή των συμπολιτών μας, των οποίων η ανταπόκριση και η προσφορά ήταν συγκινητική.
Η μεταφορική εταιρεία ΣΑΜΕΤΗΣ μετέφερε δωρεάν 15 παλέτες είδη πρώτης ανάγκης, προσφοράς των συμπολιτών μας στη Ραφήνα.
Η αποστολή βοήθειας σταμάτησε γιατί ανακοινώθηκε η υπερπροσφορά αγαθών, τα οποία δεν ήταν πλέον διαχειρίσιμα και όχι γιατί η Κοιν. Επιχείρηση αξιολόγησε την ανθρωπιστική βοήθεια ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις δαπάνες των πολιτιστικών διοργανώσεων.

Επίσης απεστάλησαν 5 μονάδες αίματος για τους τραυματίες της φονικής πυρκαγιάς στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέθηκε στη διάθεση του Νοσοκομείου η Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της κατάστασης αν αυτό χρειασθεί.

Ο Δήμος Τριφυλίας δε προτίθεται να καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό ανθρωπιστικής βοήθειας της ΚΕΔΕ, με απόφασή του σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση του κ. Γιαννόπουλου εξετάζεται από άποψη νομιμότητας, λόγω ανταποδοτικότητας του πολιτιστικού τέλους αλλά και οικονομικής λειτουργίας της αγοράς της Τριφυλίας.

Αν η απόφαση του Δ.Σ. είναι η ματαίωση θα πρέπει ληφθούν υπόψη, πέραν της σύμφωνης γνώμης της Αποκεντρωμένης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ήδη έχουν ζητηθεί, οι απόψεις των εμπορικών συλλόγων, των συλλόγων καφεπωλών, της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας γιατί είναι προφανές πως η απόφαση ματαίωσης όλων των εκδηλώσεων, πέραν των οικονομικών ρητρών που θα επιβαρυνθεί η Κοιν. Επιχείρηση για την αθέτηση των συμφωνηθέντων, θα αλλάξει και τις οικονομικές προσδοκίες των επαγγελματιών το φετινό Αύγουστο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα των Πολιτιστικών Συλλόγων να διοργανώσουν χωρίς την στήριξη της Κοινωφελούς τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους.
Και εντέλει αυτή η διαδικασία για να ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί, μετά τη διαβούλευση με τους φορείς απαιτεί απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της Κοιν. Επιχείρησης, Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση από την Αποκεντρωμένη.
Η πρόταση μου είναι να μην ματαιωθούν οι εκδηλώσεις και ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία αποστολής σημαντικής οικονομικής ανθρωπιστικής βοήθειας.»

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση επί του θέματος.

Ιωάννης Αδρακτάς - Αντιπρόεδρος της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ
«Φαίνεται πως η κοινωνία είναι πιο μπροστά από το Δήμο. Είναι δύσκολο να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις. Οι ποινικές ρήτρες είναι απαγορευτικές αλλά διαταράσσεται και η τοπική οικονομία. Πρόταση μου είναι ο Δήμος να δείξει την αλληλεγγύη του και να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποστολή οικονομικής βοήθειας σημαντικού ποσού και αν είναι δυνατόν να αναλάβει στοχευμένη δράση.

Μαρία Πανουσιοπούλου
Η ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από 8 ημέρες δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους για τις πληγείσες περιοχές της Αν. & Δυτ. Αττικής. Η καταστροφή ήταν ολέθρια και το σημαντικότερο ήταν η απώλεια 91 υνανθρώπων μας και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση 25 αγνοουμένων ακόμη.

Ο Δήμος μας είναι φιλόξενος, αλλά τη δεδομένη στογμή ανάγκη έχουν οι συνάνθρωποί μας.
Προτείνω το ποσό δαπάνης διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων να κατατεθεί στο λογ/σμό της ΚΕΔΕ ή ο Δήμος μας να αναλάβει κάποια δράση ανακούφισης των πληγέντων, π.χ. κάποια οικογένεια ή σχολείο ή αθλητικό χώρο.

Η εκδήλωση αφιέρωμα στη Λίνα Νοκολακοπούλου, συνολικού ποσού διοργάνωσης 8.100,00 € κατά τη γνώμη μου θα δοθεί μελλοντικά η δυνατότητα στο Δήμο να την πραγματοποιήσει και πιστεύω πως με την πρόταση αυτή συμφωνεί και η ίδια.
Για την εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Περιστεριάς, λόγω του ότι στην περιοχή θρηνούμε συντοπίτη μας, να αναβληθεί και να γίνει άλλη χρονική στιγμή.
Όσο αφορά το διεθνές φεστιβάλ χορού, για το οποίο κατά προσέγγιση θα δαπανηθεί ποσό 55.000,00 €, καλό θα ήταν να περιοριστεί για το έτος 2018 σε μία παράσταση στην πόλη της Κυπαρισσίας, αν αυτό είναι δυνατόν.
Τέλος ο Δήμος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να ενισχύσει του πληγέντες.

Παρασκευή Παντελάκη
Αρχικά εκφράζω τη θλίψη μου για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους. Η ματαίωση των εκδηλώσεων πιστεύω περισσότερη αναστάτωση θα φέρει στην τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα η επιβάρυνση από τις ποινικές ρήτρες θα είναι σημαντική για την Επιχείρηση.
Οι εκδηλώσεις με χαρακτήρα πανηγυριού και γλεντιού θα μπορούσαν να ανασταλούν. Οι εκδηλώσεις του Δήμου και οι συνδιοργανώσεις με τους συλλόγους θα πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Ο Δήμος να ανοίξει καταθετικό λογ/σμό ή στο λογ/σμό της ΚΕΔΕ να καταθέσει χρήματα ή ακόμη καλύτερα να αναλάβει έξοδα στοχευμένης δράσης.

Βασιλική Καλκαβούρα
Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν για λόγους ενίσχυσης της τοπικής αγοράς αλλά και για να μην επιβαρυνθεί τις ποινικές ρήτρες η Κοιν. Επιχείριση.
Φυσικά και τάσσομαι υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από το Δήμο.

Δήμητρα Ανδρινοπούλου
Το γεγονός είναι συγκλονιστικό, παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν αντιστρέφει την υπάρχουσα κατάσταση. Η κοινωνία έχει ανάγκη και τον πολιτισμό. Η εκδήλωση στην Περιστεριά δεν είναι γλέντι διασκέδασης. Ο Δήμος θα πρέπει να ενισχύσει, κατά τον καλύτερο τρόπο και σύμφωνα με τις δυνατότητές τους , τους πληγέντες.
Οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να ματαιωθούν.

Πολυξένη Διακουμή
Ως άνθρωπος θα έλεγα πως πρέπει να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις. Όμως σκεπτόμενοι ως μέλους Συλλόγου και ως μέλος της Κοινωφελούς θεωρώ πως πρέπει να γίνουν κανονικά, για να μην προκληθεί άσκοπη επιβάρυνση της Επιχείρησης και αναστάτωση στους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς.

Ιωάννης Αδρακτάς
Για τη διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση κανένα συλλογικό όργανο για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή του.

Ανδρέας Μπουγάς
Θα ληφθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για το Δήμο μας.
Κατόπιν αυτών το σώμα καλείται να ψηφίσει επί της προτάσεως της μη ματαίωσης των εκδηλώσεων και της αποστολής σημαντικού ποσού οικονομικής ανθρωπιστικής βοήθειας από το Δήμο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αποφασίζει κατά πλειοψηφία με (6) θετικές έναντι (1) αρνητικής ψήφου, τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων ως έχουν και εισηγείται την ανάληψη παράλληλα πρωτοβουλίας από το Δήμο αποστολής σημαντικού ποσού οικονομικής ανθρωπιστικής βοήθειας, αν είναι δυνατόν σε στοχευμένη δράση.

Αρνητικά ψήφισε η κ. Πανουσιοπούλου, κατά την αιτιολογία της στο εισηγητικό μέρος της απόφασης.

Η παρούσα απόφαση έλαβε αυξ. αριθμό 31/2018.

ΣΧΟΛΙΟ
Φαίνεται ότι στην Κοινωφελή επιχείρηση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ η φράση: "Για λόγους ανωτέρας Βίας....."
Οι ποινικές ρήτρες μπορούν να παρακαμφθούν με επίκληση ανωτέρας βίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.