Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες να αλλάξουν τις χρεώσεις τους

Στο μοντέλο τιμολόγησης θα δοθεί η «επόμενη» μάχη για τις ελληνικές τράπεζες, παράλληλα με τα κόκκινα δάνεια και την περιορισμένη ρευστότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συστημικές τράπεζες .....

δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις εποπτικές αρχές να επανεξετάσουν τα τιμολογιακά τους μοντέλα προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία τους.

Τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών «συμπιέζονται» ανησυχητικά τα τελευταία τρίμηνα και αυτό προβληματίζει τον Ενιαίο Μηχανισμό Σταθερότητας (SSM) που εποπτεύει τις τράπεζες. Σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, τα περιθώρια κέρδους από τα επιτόκια είναι αμελητέα για τις τράπεζες –ιδίως στην Ελλάδα όπου οι χορηγήσεις συρρικνώνονται.

«Ανορθόδοξες χρεώσεις»

Όπως αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το τιμολογιακό μοντέλο των τραπεζών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι «ανορθόδοξο».

«Χρεώνουμε τα λάθος πράγματα» παραδέχεται ο ίδιος και εξηγεί ότι, για παράδειγμα, είναι παράλογη η χρέωση προμήθειας για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. «Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ, τα μετρητά είναι δωρεάν για τον πελάτη», εξηγεί και προσθέτει ότι αυτή η πολιτική είναι ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναπτύξουν η καθεμιά τεράστια δίκτυα ΑΤΜ με τεράστιο λειτουργικό κόστος.

«Την ίδια ώρα παρέχουμε στην Ελλάδα δωρεάν υπηρεσίες που κοστίζουν, όπως τα διατραπεζικά εμβάσματα μέσω κινητού τηλεφώνου», σημειώνει. Αυτή η υπηρεσία, γνωστή ως IRIS, ισχύει για μεταφορές έως 500 ευρώ μεταξύ φίλων από το κινητό με τη χρήση των mobile apps και στη χώρα μας παρέχεται δωρεάν από τις τέσσερις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα «παράλογης» χρέωσης που έχει αναδείξει το insider.gr, είναι η επιβολή χρεώσεων στους «κόκκινους» δανειολήπτες που αιτούνται ρύθμιση των οφειλών του. Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ, ένας οφειλέτης που καταθέτει αίτηση στην τράπεζα για ρύθμιση του δανείου του χρεώνεται με προμήθειες που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και ανέρχονται έως και τα 150 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του δανείου ή σε περίπτωση πολλαπλών ρυθμίσεων.

Ετήσιο τέλος ανά πελάτη εξετάζουν οι τράπεζες

Ένα μοντέλο που εξετάζουν οι τράπεζες είναι η επιβολή ενός ετήσιου τέλους ανά πελάτη της τάξης των 5-10 ευρώ –ή 1 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα καλάθι υπηρεσιών, όπως η έκδοση και χρήση χρεωστικών καρτών, ένας αριθμός διατραπεζικών συναλλαγών, αναλήψεις από το δίκτυο της ΔΙΑΣ κ.α.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι τράπεζες δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκλίνουν σε μία λύση ετήσιου τέλους ανά πελάτη, αν και πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Για να αλλάξουν σε αυτό το ριζικό βαθμό την τιμολόγησή τους, οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν συντεταγμένα, καθώς για λόγους ανταγωνισμού δεν μπορεί μία τράπεζα να χρεώνει αυτά που μια άλλη παρέχει δωρεάν.

Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.