Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Μήνυμα πάτου: over

Έπειτα από διαρκή πτώση, που εξελίχθηκε σε κατρακύλα (Η πτώση έγινε κατρακύλα) οι αγορές τις ημέρες αυτές έστειλαν μήνυμα ότι ξαναβρίσκουν την ισορροπία τους. Εκδηλώθηκε κάποια μικρή ζήτηση και, μάλιστα, με οριακή άνοδο 5 σεντς λίγο-πολύ σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Το εξαιρετικό .....

παρθένο στη Λακωνία κυμαίνεται σε ένα μεγάλο εύρος 2,70 - 3,10 €/κιλό ανάλογα με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Στη γειτονική Μεσσηνία από 2,70 - 2,75 και στην Κρήτη από 2,50 έως 3,00 € τα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Το λαμπάντε 5° βρίσκεται πολύ χαμηλά, 1,80 - 1,90 €/κιλό.

Το αν πρόκειται για γνήσια αντιστροφή της καθοδικής πορείας και μέχρι πού είναι τα –περιορισμένα- όριά της, θα φανεί προσεχώς. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή και κρίσιμη φάση καθώς η αγορά είναι φορτωμένη με απούλητα αποθέματα, τα οποία ζητούν διέξοδο και στην Ελλάδα μάλλον κυμαίνονται σε 80 - 85.000 χιλ. τόνους.

Για τρίτη φορά φέτος διαπιστώνει κανείς τις καταστροφικές παρενέργειες της «επικοινωνιακής» πολιτικής ορισμένων.

Σε πρώτη φάση καλλιέργησαν την -έξω από κάθε ρεαλισμό και σύνεση- «υπεραισιοδοξία» για τιμές που ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν εσαεί. (Η πραγματική αγορά, οι υπεραισιόδοξοι και οι διευθυντές).

Σε δεύτερη φάση, όταν η πτώση των τιμών ήταν πια φανερή, έκαναν το ακόμα χειρότερο. Έδωσαν κατεύθυνση «μην πουλάτε», μπλοκάροντας όσους και όσες ποσότητες μπορούσαν να εφοδιάσουν την αγορά σε (σχετικά) ικανοποιητικές/ρεαλιστικές τιμές.

Και τώρα, σε τρίτη φάση, το δράμα του 2017/18 ολοκληρώνεται καθώς –τώρα!– διαπιστώνουν ότι η πτώση δεν σταματά και ότι έχει δρόμο κατηφορικό μπροστά της.

Λάθη όλοι μπορούν να κάνουν. Τουλάχιστον λένε και μια συγγνώμη στους αθώους που κάθε εβδομάδα πληρώνουν τον οβολό τους και αγωνιούν για την τύχη της περιουσίας τους, του ελαιολάδου.

olive News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.