Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας έως την Πέμπτη – Φθινοπωρινό σκηνικό

Ακρως φθινοπωρινή κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών, καθώς θα υπάρξει εξαιρετικά αξιόλογη μεταβολή του καιρού, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος.

Το κύμα .......

κακοκαιρίας θα διαρκέσει κατά τόπους έως και την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις γενικευμένες βροχοπτώσεις, τις ισχυρές καταιγίδες και πιθανότατα τις τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια κατά τόπους και οι επόμενες ημέρες θα θυμίζουν φθινόπωρο και όχι καλοκαίρι.

Αναλυτικά, ο κ. Καλλιάνος σημειώνει:

Εναρξη της κακοκαιρίας τη Δευτέρα

Όπως θα δείτε στον 1ο χάρτη της επικράτειας, για αύριο Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της κεντρικής και δυτικής Στερεάς, της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου αλλά και στα Ιόνια νησιά. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν θα επηρεαστούν, αν εξαιρέσουμε μόνο κάποιες ορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα εκδηλωθούν σύντομες μπόρες που δεν θα προβληματίσουν.

Τρίτη έως Πέμπτη: Σχεδόν γενικευμένη κατηγορία

Από την Τρίτη και στη συνέχεια η κακοκαιρία θα αποκτήσει σχεδόν γενικευμένο χαρακτήρα με πτώση της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά και βροχές που κατά τόπους ενδέχεται να είναι πολύ ισχυρές. (βλ. χάρτη 2ο, 3ο, 4ο). Η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές της χώρας θα σημειώσει πτώση ακόμη και 7-8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ οι άνεμοι φαίνεται ότι δεν θα προβληματίσουν, με εξαίρεση μόνο το βόρειο Αιγαίο όπου την Τρίτη θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 και τοπικά ακόμη και 8 μποφόρ.

Καταιγίδες από την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκης από τις βροχές και τις καταιγίδες μιας και η συγκεκριμένη μεταβολή του καιρού θα επηρεάσει σχεδόν τις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι λοιπόν, από την Τρίτη και στη συνέχεια περιμένουμε κατά περιόδους άστατο καιρό και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Προσοχή σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία

Χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τμήματα της Θεσσαλίας αλλά και της κεντρικής Μακεδονίας, διότι σε αυτές τις περιοχές τα προγνωστικά μοντέλα “προβλέπουν” το περισσότερο νερό.

Εξασθένηση των βροχοπτώσεων από την Πέμπτη

Και την Πέμπτη θα επικρατήσει άστατος καιρός στις περιοχές που φαίνεται στον 4ο χάρτη. Όμως σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και να αποκτούν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.