Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πολύ χαμηλό το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στη Γαλλία- Πάνω από 30 €/λίτρο τα Π.Ο.Π.

Με μερίδιο κάλυψης της αγοράς άνω του 60%, το ισπανικό ελαιόλαδο κυριαρχεί στην γαλλική αγορά.

Στην Γαλλία – μια χώρα με χαμηλή εγχώρια παραγωγή αλλά ταυτόχρονα υψηλή .....

εγχώρια κατανάλωση – απαιτούνται υψηλές εισαγωγές προκειμένου να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση (σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, περίπου 4.600 τόνοι ετήσια παραγωγή – 110.000 τόνοι ετήσια κατανάλωση κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία).

Στο παρακάτω ραβδόγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια διαφορά μεταξύ της εγχώριας κατανάλωσης (κίτρινο) και της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου (πράσινο) στη Γαλλία, για την περίοδο 1994 -2015.


Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία ανήλθαν σε μόλις 4,1 εκ. ευρώ σε αξία (η συνολική αξία γαλλικών εισαγωγών του προϊόντος ανήλθε σε 295 εκατ. ευρώ το 2017) και 787 τόνους σε ποσότητα, καταλαμβάνοντας μερίδιο μόλις 1,4% σε όρους αξίας και το 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών του εν λόγω προϊόντος από τη Γαλλία.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο – Στην 5η θέση η Ελλάδα
Οι γαλλικές εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανήλθαν το 2017 σε 295 εκ. ευρώ. Το συντριπτικό μερίδιο των προϊόντων προήλθε από τα κ-μ της Ε.Ε. σε ποσοστό 84,4%.

Μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, με εντυπωσιακό μερίδιο 58,5% και ύψος εξαγωγών 172,7 εκ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με μερίδιο 21,2% και συνολική αξία εξαγωγών 62,7 εκ. ευρώ, και ακολουθούν η Τυνησία, με μερίδιο 15,1% και ύψος εξαγωγών 44,5 εκ. ευρώ και η Πορτογαλία, με μερίδιο 2% και αξία εξαγωγών 5,9 εκ. ευρώ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, με μερίδιο αρκετά χαμηλό στο 1,4% και συνολική αξία εξαγωγών 4,1 εκ. ευρώ.


Τι προτιμούν οι Γάλλοι καταναλωτές
Πολλά είναι τα υποκατάστατα ελαιολάδου στη γαλλική αγορά, με κυρίαρχο φυτικό έλαιο, το ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο κατέχει μόλις το 25,2%.


Ωστόσο,σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι Γάλλοι καταναλωτές καταναλώνουν σταθερά άνω των 100 χιλ. τόνων ελαιολάδου ετησίως, επίδοση που τους κατατάσσει διαχρονικά στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς την ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουν. Προηγούνται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι τιμές – Στην κορυφή τα Π.Ο.Π.
Οι τιμές του ελαιολάδου και των διαφόρων κατηγοριών του παρουσιάζουν μεγάλη κλιμάκωση με επίπεδο εκκίνησης τα 4,5 ευρώ/λίτρο για ελαιόλαδο ή και αναμεμειγμένο ελαιόλαδο.

Οι τιμές αυξάνονται αναλόγως με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και την κατηγορία του ελαιολάδου. Η τιμή π.χ. ενός βιολογικού ελαιολάδου κυμαίνεται από 6,5 έως 15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για προϊόντα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) η τιμή υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.