Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Επικίνδυνο βακτήριο από την Ισπανία ξεραίνει τις ελιές -Οδηγίες προς καλλιεργητές

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, γνωστοποιήθηκε στην Ε.Ε. η διαπίστωση επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας «Xylella fastidiosa» σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην ......

Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνονται όλοι που σχετίζονται με καλλιέργειες.

Συμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση, καλούνται οι φυτωριούχοι, οι υπεύθυνοι στα σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, οι ιδιώτες γεωπόνοι, οι τελωνιακές αρχές, οι γεωπόνοι των Δήμων και οι

Εργολάβοι δημοσίων κηποτεχνικών έργων για την εφαρμογή του φυτοϋγειονομικού καθεστώτος του επιβλαβούς οργανισμού «Xylella fastidiosa», σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ.

Πρόκειται για παθογόνο βακτήριο Ξυλέλα (Xylella) το οποίο ξεραίνει την ελιά και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ε.Ε στην Ιταλία στην περιοχή της Απουλίας τον Οκτώβριο του 2013.

Το βακτήριο «Xylella fastidiosa» έχει ορισθεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια των φυτών παγκοσμίως, δεδομένου ότι προκαλεί διάφορες ασθένειες με αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και οικονομικό για γεωργικές καλλιέργειες.

Οι οδηγίες καλούν οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού να ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα(Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής-Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου) και να του παρέχει όλες τις πληροφορίες, που αφορούν στην παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

Επίσης, να γνωρίζουν για την υποχρέωση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής, για όλα τα φυτά προς φύτευση, εκτός των σπόρων, τα οποία ανήκουν στα γένη ή τα είδη που ορίζονται ως «φυτά-ξενιστές» καθώς και να ενημερωθούν για την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, από τους υπόχρεους εγγραφής στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές της.

Η αρμόδια διεύθυνση στην Περιφέρεια Ρεθύμνου τονίζει πως στη Χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του «Xylella fastidiosa».

Πηγή: pronews

Δείτε Επίσης:

1. Παρελαύνει η Xylella, φόβοι επέκτασης στη Μεσόγειο

2. Xylella Fastidiosa: αυτό μας έλειπε τώρα!

3. ΘΕΜΑ: Τα μυστήρια της Xylella fastidiosa

4. Κίνδυνος εξάπλωσης του βακτήριου Xylella fastidiosa στις Ελιές

5. Η ιταλική Δικαιοσύνη αφήνει στο έλεος της Xylella τους ελαιώνες σε Ελλάδας και Ισπανία

6. Xylella, ecco il sensore che salverà gli ulivi del Salento: "Indica se la pianta è malata" (στα Ιταλικά)

7. 111- A serious phytosanitary crisis: Xylella fastidiosa (στα Αγγλικά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.