Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Μεγάλη προσοχή στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων!

Πάρτι μικροβίων στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων αναφέρει η ιατρικών θεμάτων ιστοσελίδα "Iatropedia".

Λίγο η οικολογική συνείδηση, λίγο η κρίση αλλά και η..μόδα όλο και περισσότερες Ελληνίδες προτιμούν να μεταφέρουν .....

τρόφιμα και άλλα πράγματα στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Στο πνεύμα αυτό αρκετά πολυκαταστήματα τις προσφέρουν στους καταναλωτές είτε δωρεάν είτε έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου.

Ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει την πράσινη συνείδηση μας αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κρυφές απειλές που ελοχεύουν για την υγεία οι ''σακούλες που χρησιμοποιούνται πολλές φορές''.

Έτσι όσοι καταναλωτές εγκατέλειψαν τις πλαστικές σακούλες για χάριν των πολλαπλών χρήσεων, φαίνεται ότι εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και συγκεκριμένα στο μικρόβιο e coli το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών τροφικών δηλητηριάσεων.

Αναλυτικότερα η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τροφικές ασθένειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό ο επίτιμος ο επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Hugh Pennington, προειδοποιεί ότι οι "φιλικές για το περιβάλλον" σακούλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους, καθώς τα βακτήριά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. σε φρούτα, που θα καταναλωθούν ωμά.

Ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά είναι συσκευασμένα πρέπει να μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες, καθώς τα βακτήρια είναι πιθανό να υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ούτε το πλύσιμο στο πλυντήριο ούτε ο ψεκασμός τους με αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι αρκετά ώστε να σκοτώσουν όλους τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στις σακούλες.

Από την μελέτη προέκυψε ότι οκτώ από τις δέκα αυτές τσάντες για ψώνια περιείχαν το βακτήριο E.coli. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 97 τοις εκατό των ατόμων που τις χρησιμοποιούν καθημερινά για τα ψώνια τους παραδέχεται ότι δεν τις έπλυναν σχεδόν ποτέ.

Όπως εξάλλου υποστηρίζει ο καθηγητής Hugh Pennington,οι σακούλες αυτές δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και οι επαναχρησιμοποιημένες τσάντες από βαμβάκι είναι εξίσου ακατάλληλες για την μεταφορά ωμού κρέατος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μεταφορά προϊόντων, όπως δημητριακών ή άλλων συσκευασμένων προϊόντων.

Iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.