Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Δημοτικά τέλη ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται

Αναδρομικά η απαλλαγή από δημοτικά τέλη ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται

Σύμφωνα µε το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ 138Α), «ακίνητα που δεν χρησιµοποιούνται, σύµφωνα µε υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του .....

νόµιµου εκπροσώπου τους και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της ∆ΕΗ, απαλλάσσονται από την καταβολή δηµοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραµένουν κλειστά. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρησιµοποίηση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου µαζί µε το σχετικό πρόστιµο, αναδροµικά από το χρόνο απαλλαγής»

Ο Συνήγορος του Πολίτη, διαπιστώνοντας ότι αρκετοί ∆ήµοι δεν απαλλάσσουν από τα δηµοτικά τέλη ακίνητα που αποδεδειγµένα δεν ηλεκτροδοτούνται λόγω υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης περί µη χρήσης σε χρόνο µεταγενέστερο της διακοπής ηλεκτροδότησης, επισηµαίνει ότι:

Συνήγορος του Πολίτη. Υπόχρεος για την καταβολή των δημοτικών τελών και φόρων

• Ο νόµος ρητά προβλέπει απαλλαγή των ακινήτων αυτών από τα δηµοτικά τέλη «για όσο χρόνο παραµένουν κλειστά», χωρίς να προβλέπει συγκεκριµένη προθεσµία για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης

• Η υπεύθυνη δήλωση, σύµφωνα µε νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας, µπορεί να αφορά παρελθόντα γεγονότα, εποµένως οι ∆ήµοι οφείλουν να λαµβάνουν υπόψη υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν γεγονότα ή στοιχεία αναγόµενα σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής τους.

• Η µη χρήση του ακινήτου µπορεί να αποδειχτεί συνδυαστικά, από τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης και τη δήλωση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση

• Όπως έχει επισηµάνει ο Συνήγορος ήδη από το 2014 και όπως δέχτηκε σε πρόσφατη απόφασή του και το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, η µη χρήση του ακινήτου τεκµαίρεται από την ηµεροµηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής από τον ιδιοκτήτη του αιτήµατος απαλλαγής του από τα τέλη στον αρµόδιο ∆ήµο.

• Το βάρος να ανταποδείξει ότι το ακίνητο χρησιµοποιούνταν κατά το κρίσιµο διάστηµα παρά το ότι δεν ηλεκτροδοτούνταν, ανήκει στον οικείο ∆ήµο.

Η απαίτηση ορισµένων ∆ήµων για ταυτόχρονη µε τη διακοπή ηλεκτροδότησης υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, αποτελεί µια επιπλέον αυθαίρετη προϋπόθεση, µη προβλεπόµενη από το νόµο, η οποία δε συνάδει µε το σκοπό του νοµοθέτη και επιβαρύνει τους πολίτες.

Ολόκληρο το έγγραφο από τον Συνήγορο του πολίτη μπορείτε να το δείτε εδω

ΣΧΟΛΙΟ
Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για ταλαιπωρία που υποβάλει ο Δήμος Τριφυλίας τους πολίτες Με τα αδικαιολόγητα χαράτσια σε μη ηλεκτροδοτήσουμε ακίνητα καλό θα ήταν να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.