Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η γιορτή του Πολυτεχνείου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η γιορτή του Πολυτεχνείου στο 3ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατρών η οποία ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του συμπατριώτη μας αεροπαγίτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας Αντώνη Μιχαλακέα. Όλος ο .....

σύλλογος διδασκόντων βοήθησε την υπεύθυνη της γιορτής δασκάλα της Στ΄ τάξης Στ. Αθανασοπούλου να παρουσιάσει με τους μαθητές της ένα αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση και την αντίσταση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Ακούσαμε τραγούδια με τη συνοδεία πιάνου από τον μουσικό του σχολείου Γιάννη Λιόλιο, παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο εποχής σε μια μονταρισμένη εργασία του εκπαιδευτικού Μπάμπη Σαλίκου καθώς και την ταινία ντοκιμαντέρ του κερκυραίου ερευνητή Κώστα Παπούτση, αφιερωμένη στη δράση του Αντώνη Μιχαλακέα και την οποία φρόντισε να έχουμε στο σχολείο μας ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος.

Το σημαντικό για τους μαθητές μας ήταν πως είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δυο λόγια από τον αδερφό του Αντ. Μιχαλακέα, Αλέκο και να γνωρίσουν τον κ. Μήτρο Κωτσάκη ο οποίος είχε συλληφθεί , βασανιστεί και φυλακιστεί από τη Χούντα και ο οποίος αποτέλεσε για τους μαθητές μας, ένα ζωντανό παράδειγμα ιστορίας.

Στον χώρο του σχολείου λειτούργησε και μια μικρή έκθεση με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της δράσης της Δημοκρατικής Άμυνας καθώς και αντικείμενων που είχαν κατασκευαστεί από πολιτικούς κρατούμενους και την οποία είδαν πάρα πολλοί γονείς και επισκέπτες. H απογευματινή μας γιορτή έκλεισε, όχι με απονομές μεταλλίων, αλλά με ένα δυνατό χειροκρότημα από καρδιάς.

Αντώνης Μιχαλακέας
Γεννήθηκε στα Φιλιατρά το 1935 από πατέρα δικηγόρο. Ακολούθησε το δρόμο της Νομικής και πέρασε στα δικαστικά έδρανα. Μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, συνελήφθη επί της έδρας (νεαρός πρωτοδίκης στη Νάξο) από τη χούντα των συνταγματαρχών το 1969. Κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου βασανίστηκε. Δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, με συντακτική πράξη του παρ’ Αρείω Πάγω Συμβουλίου Νομιμοφροσύνης, κρίθηκε μη νομιμόφρων και η χούντα τον απέλυσε από τη θέση του.

Βρέθηκε στο εδώλιο του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών, στην περίφημη δίκη των 35 της Δημοκρατικής Άμυνας, μαζί με τον αδελφό του Αθανάσιο (επίσης δικαστικό λειτουργό) και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, για να παραμείνει στην απομόνωση των Φυλακών Κέρκυρας έως το 1973 που αποφυλακίστηκε με την αμνηστία που χορήγησαν οι συνταγματάρχες λόγω της διεθνούς κατακραυγής. Επανήλθε στο δικαστικό σώμα με τη μεταπολίτευση. Αποκαταστάθηκε αυτοδίκαια και θεωρήθηκε μηδέποτε απολυθείς το Σεπτέμβριο του 1974.

Προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το έτος 1980. Εφέτης έγινε το 1984 και το 1994 πρόεδρος Εφετών. Υπηρέτησε σε διάφορα Εφετεία, όπως της Κέρκυρας (1984-1991) και του Ναυπλίου. Ακολούθησε μια πορεία στο χώρο της Δικαιοσύνης την οποία σημάδεψαν το ήθος, το επιστημονικό κύρος και η αμερόληπτη δικαστική κρίση. Το Σεπτέμβριο του 1999 προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Ο Αντ. Μιχαλακέας ήταν έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Σεμνός δικαστής, αγωνιστής της δημοκρατίας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έφυγε ξαφνικά στις 14 Φεβρουαρίου 2001, στα 65 χρόνια του, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, αφήνοντας φτωχότερο το δικαστικό και νομικό κόσμο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.