Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Περικλής Μαντάς: «Η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από την παρατεταμένη ανομβρία απειλεί το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας».

Έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, λόγω της σημαντικής ζημιάς στην παραγωγή, που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τους καύσωνες του καλοκαιριού. Εκτός από τη μείωση της παραγωγής, θα υπάρξει και σημαντικό πρόβλημα στην ποιότητα των προϊόντων, γεγονός που θα αποτελέσει ......

τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές.

Αν αναλογιστούμε ότι και η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη λόγω της έξαρσης του δάκου, η οποία προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις παραγόμενες ποσότητες, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι παραγωγοί θα δοκιμαστούν σημαντικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στην περιοχή μας. Την περσινή ζημιά, εκτός από τους παραγωγούς, την «ένιωσαν» όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι του τόπου μας. Από το περίπτερο, μέχρι τον ελεύθερο επαγγελματία, το εμπορικό κατάστημα και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών.

Είναι λοιπόν αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ακόμη κι αν δεν έχουν προβλεφθεί ως ζημιογόνες αιτίες για την καλλιέργεια της ελιάς, η ανομβρία και η ξηρασία.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε για άλλη μια χρονιά αντιμέτωποι με μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος συμπολιτών μας, που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής μας οικονομίας.

Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και υπηρεσιακούς φορείς των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχθεί στο σύνολό της προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα και να αναπτυχθούν διαδικασίες πρόληψης για το μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.