Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Νοέμβριο οι νέες υπηρεσίες για πραγματικά γρήγορο Ιντερνετ

Νέα πακέτα υπηρεσιών πιο γρήγορου Διαδικτύου αναμένεται να λανσάρουν τον επόμενα μήνα οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, κυρίως επειδή ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναβάθμισης του δικτύου του .....

ΟΤΕ με βάση την τεχνολογία vectoring, η οποία προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης μεγαλύτερες των 100 Mbps.

Οι πληροφορίες από την αγορά τηλεπικοινωνιών είναι περιορισμένες, αλλά φαίνεται πως αυτή τη φορά θα έχουμε να κάνουμε με πακέτα υπηρεσιών που θα βρίσκονται αρκετά πιο κοντά στην πραγματική ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Εξαιτίας του δικτύου χαλκού, που διασυνδέει τις καμπίνες των παρόχων με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα υπάρχουν περιορισμοί στην ταχύτητα πρόσβασης. Γι' αυτό και ορισμένοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ανακοινώνουν σχέδια για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) ώστε να παρέχονται πολύ γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο.

Πάντως, για αρκετά χρόνια, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωναν για συνδρομές οι οποίες πρόσφεραν ταχύτητες «μέχρι 24 Mbps» ή ανώτερες, αλλά η πραγματική ταχύτητα σύνδεσης ήταν απελπιστικά χαμηλότερη. Γι’ αυτό και η χώρα μας κατείχε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, με βάση τις μετρήσεις για τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης.

Τώρα, λένε στην αγορά, η εικόνα θα αλλάξει καθώς προχωρούν οι επενδύσεις των παρόχων (ΟTΕ, Vodafone, Wind) για την ανάπτυξη ιδιόκτητων δικτύων οπτικών ινών. Η διοίκηση του OΤΕ ανακοίνωσε χθες πως διαθέτει πλέον δίκτυο οπτικών ινών που φτάνει τις 43.000 χιλιόμετρα, το οποίο καλύπτει περίπου 2.500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα ο οργανισμός διεκδίκησε και έλαβε επιπλέον περιοχές (άλλες 3.000 καμπίνες), στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της διαδικασίας που προωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το vectoring, με αποτέλεσμα η τεχνολογία vectoring να φτάνει ακόμα και σε περιοχές της περιφέρειας που θεωρούνται απομακρυσμένες. Με την ολοκλήρωση και της γ’ φάσης, το νέο δίκτυο του OΤΕ θα καλύψει άλλες 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 2.900.000, σε 650 περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται πως εκτός από τον ΟTE, στην τρίτη φάση της διαδικασίας του κανονισμού για το vectoring συμμετείχε και η Wind, το δίκτυο της οποίας θα πάει σε πόλεις όπως το Λουτράκι, η Μεγαλόπολη, το Κιάτο, το Βραχάτι και η Κυπαρισσία. Τόσο η Wind, όσο και η Vodafone προχωρούν την ανάπτυξη των δικτύων τους στις περιοχές που έχουν λάβει μέσω της πρώτης φάσης της διαδικασίας.

Δυνατότητες ταχύτατης πρόσβασης στο Διαδίκτυο αποκτούν, μέσω του OΤΕ, και περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί στην πρώτη και δεύτερη φάση, όπως το Αλεποχώρι, η Κάλυμνος, η Αίγινα, η Μήλος και πολλά άλλα νησιά.

Χθες η διοίκηση του OΤΕ ανακοίνωσε πως «σε διάστημα μόλις 8 μηνών, ο όμιλος OΤΕ ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την Α’ φάση του Κανονισμού Δικτύων Νέας Γενιάς» (vectoring).

Στον OΤΕ υποστηρίζουν πως οι επενδύσεις του ομίλου σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα €2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον €1,5 δισ. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, το δίκτυο Cosmote είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής 43.000 χιλιομέτρων.

Σήμερα, το δίκτυο περιλαμβάνει 34.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού και 9.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο πρόσβασης και θα επεκταθεί περαιτέρω, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πλάνου της τρίτης φάσης του Κανονισμού της ΕΕΤΤ, όπως προαναφέρθηκε. Ο OΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Το συγκεκριμένο δίκτυο παραδίδεται σταδιακά και ήδη σε ορισμένες περιοχές παρέχονται εμπορικές υπηρεσίες από τον οργανισμό.

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.