Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Μόνο με συνταγή Γεωπόνου ή Τεχνολόγου Γεωπονίας η αγορά γεωργικών φαρμάκων

Ξεκινά το μέτρο.

Μόνο με συνταγή από επιστήμονα θα είναι δυνατή η αγορά γεωργικών φαρμάκων από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων, υποχρεωτικά ......

κάτοχος πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, μετά από προφορικό ή γραπτό αίτημα στον αρμόδιο Γεωπόνο ή Τεχνολόγο Γεωπονίας – ο οποίος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – θα λαμβάνει τη συνταγή με την οποία θα μπορεί να αγοράσει νόμιμα το γεωργικό φάρμακο που χρειάζεται για την καλλιέργειά του.

Στη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου καταγράφεται η δραστική ουσία και ενδεικτικά το προτεινόμενο σκεύασμα που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία καθώς και η δοσολογία και ο χρόνος επέμβασης, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται αποδεκτή αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα.

Η συνταγή ωστόσο ισχύει για οποιοδήποτε σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας που αναγράφεται στη συνταγή, περιεκτικότητας και μορφής, με την προϋπόθεση ότι δε φέρει πιο επιβαρυντικό σύμβολο κινδύνου (εικονόγραμμα) και ότι η χρήση για την οποία προορίζεται περιλαμβάνεται στην έγκρισή του.

Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της, για χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται από τον χρόνο εφαρμογής που αναγράφεται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου ή των γεωργικών φαρμάκων που αναφέρονται στη συνταγή ή από την ανάγκη φυτοπροστασίας για την οποία αυτή εκδίδεται.

Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου αποτελεί έγγραφη γνωμάτευση ως προς την αναγκαιότητα χρήσης γεωργικού φαρμάκου τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, είτε για προληπτικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να διατηρούν τις συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων που τους χορηγούνται για χρονικό διάστημα 3 ετών από την ημερομηνία έκδοσής τους και να τις επιδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές εφόσον τους ζητηθούν.

Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ποια είδη καλλιεργειών εξαιρούνται της έκδοσης συνταγής

Η έκδοση της συνταγής γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για όλες τις καλλιέργειες. Ωστόσο, αρκεί μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης από τον υπεύθυνο του καταστήματος και δεν απαιτείται συνταγή για τις παρακάτω καλλιέργειες:

Αρωματικά φυτά
Ανθοκομικά είδη
Δασικά είδη
Καλλιέργειες ήσσονος σημασίας: Αβοκάντο, αγκινάρα, ακτινίδιο, αμυγδαλιά, άνηθος, βλήτα, γκότζυ μπέρυ, γλυκό καλαμπόκι, δαμασκηνιά, ελαιοκράμβη, ιπποφαές, καπνός, κάρδαμο, καρότο, καρυδιά, καυκαλήθρα, κελιφωτό φιστίκι, κερασιά, κόλλιανδρο, κολοκύθες, κουκιά, κουνουπίδι, κρεμμυδάκι χλωρό, λαθούρι, μαϊδανός, μανιτάρια, μανταρινιές, μάραθος, μελιτζάνα, μουσμουλιά, μπάμια, μπιζέλι, μπρόκολο, παντζάρι, πορτοκαλιές, πράσο, ραδίκι, ρεβίθι, ρεπάνι, ρίγανη, ροδιά, ρόκα, σέλινο, σελινόριζα, σέσκουλο, σκόρδο, σμέουρα, σόγια, σπανάκι, σπαράγγι, σταμναγκάθι, στέβια, συκιά, τριφύλλι, φακή, φασόλι ξερό, φινόκιο, φοινικοειδή, φουντουκιά. Δείτε αναλυτικά τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας στο Παράρτημα Ι της σχετικής Απόφασης εδώ.

Υπόδειγμα Συνταγής Χρήσης Γεωργικού Φαρμάκου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.