Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Σήμερα Δευτέρα Ολική Έκλειψη Ηλίου Πως θα δειτε σε ζωντανή μετάδοση το φαινόμενο


Περισσότερα από 300 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν τη θεαματική ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Αυγούστου, για πρώτη φορά μετά από τον .....

Ιούνιο του 1918 (όταν η έκλειψη διαπέρασε τη χώρα από τη Ουάσιγκτον μέχρι τη Φλόριντα), ήτοι μετά από 99 χρόνια.

Όπως είναι φυσικό, στις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα.

Σήμερα η Σελήνη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα σχηματίσει σκιά πλάτους 113 χλμ. που θα κινηθεί διαγώνια ξεκινώντας από το ‘Ορεγκον (10:15 τοπική ώρα) [ Ωρα Ελλάδας 21:25 ] δυτικά προς ανατολικά και θα ολοκληρωθεί στη Νότια Καρολίνα, στην άλλη άκρη της χώρας, διασχίζοντας συνολικά 14 Πολιτείες μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.
Η ευθυγράμμιση Ήλιου, Σελήνης και Γης θα πραγματοποιηθεί ΣΗΜΕΡΑ και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη στις 21:25 ώρα Ελλάδας.
Η πλήρης κάλυψη θα διαρκέσει δύο λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα.


Εμείς θα μπορέσουμε να δούμε το όλο φαινόμενο χάρη στη NASA η οποία θα παρακολουθήσει απ’ ευθείας σε LIVE Streaming το φαινόμενο επί δύο ώρες στον ιστότοπο της NASA αν και η μετάδοση αυτή δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να προσεγγίσει την θεαματικότητα μιας “ζωντανής” θέασης.

Επί 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, θα πέσει απόλυτο σκοτάδι και όσοι είναι στα σημεία από τα οποία θα είναι ορατή η έκλειψη, θα μπορούν να δουν στον (σκοτεινό) ουρανό αστέρια και πλανήτες, καθώς και το ηλιακό στέμμα.

«Έχω περάσει όλη μου τη ζωή ως αστρονόμος κοιτάζοντας τον ουρανό –τον Γαλαξία, τα αστέρια, τις βροχές μετεωριτών- όμως, αυτό θα είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχω δει» λέει στον Guardian, ο Tyler Nordgren, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Redlands, ο οποίος επισημαίνει ότι το πιο αξιοθαύμαστο από όλα είναι σαφώς το αόρατο και ξαφνικά ορατό, τεράστιο ηλιακό στέμμα (στέμμα, corona, ονομάζεται το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου, η θερμοκρασία του οποίου είναι 1 εκατ. βαθμοί κελσίου).

Σχεδόν 12,2 εκατ. Αμερικανοί ζουν στη «ζώνη» εντός της οποίας το φαινόμενο θα είναι ορατό, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ διαμένουν σε απόσταση μιας ημέρας με το αυτοκίνητο από τον «διάδρομο» όπου η ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική.

Ο αστρονόμος Ρικ Φιένμπεργκ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας (AAS), είπε ότι οι υπόλοιπες ΗΠΑ θα γνωρίσουν μια μερική ηλιακή έκλειψη. Ο επιστήμονας που έχει δει 12 εκλείψεις είπε ότι «αν δεν δεις μια ολική έκλειψη του ηλίου είναι σαν να ζεις μια ολόκληρη ζωή χωρίς να ερωτευτείς ποτέ».

Ο Μάικ Κεντριανάκις, αξιωματούχος της AAS που οργανώνει την κάλυψη του γεγονότος για την Εταιρία Αστρονομίας, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα είναι η μόνη χώρα που θα γνωρίσει την ολική έκλειψη στις 21 Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να αναφέρονται σε αυτήν ως τη «μεγάλη αμερικανική έκλειψη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.