Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Τιμούν την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»

Με ευλάβεια μα και λαμπρότητα τιμούν το Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Χιλιάδες ......

πιστοί, από τα Φιλιατρά και όλη την Τριφυλία, αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα παραμονή και αύριο ανήμερα της εορτής της Παναγίας στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη Της και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα.

Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου και θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Αύριο το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. «Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού.

Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Αγρίλη (Ο.Φ.Α.). Στον παραλιακό δρόμο του Αγρίλη, διεξάγεται και φέτος η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.

Οι πιστοί, την παραμονή, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι, κάνοντας τη βόλτα τους, όπως επίσης - και την παραμονή καθώς και ανήμερα της εορτής - να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους στα καταστήματα του Αγρίλη.

Θαρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.