Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Εκθεση "Το Παλίο σχολείο"

Ο Σύλλογος Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Μαυροπίνακας»*, εκθέτει στο 3ο Δημ. Σχολείο Φιλιατρών (νέο κτίριο) ιστορικά τεκμήρια από τη νεοελληνική εκπαίδευση (παλιά θρανία, βιβλία, τετράδια, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, πλάκες και κοντύλια, μαθητικά είδη αμφίεσης, μηχανές προβολής ταινιών, αντικείμενα μαθητικών συσσιτίων, εργαλεία ξυλογλυπτικής, παλιούς χάρτες, απολυτήρια, έγγραφα, φωτογραφίες κ.λ.π.).

Η έκθεση* γίνεται υπό την ......

αιγίδα της Δ/νσης Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και εντάσσεται στην προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Εκπαίδευσης στα Φιλιατρά.

Έπειτα από πρόταση του Διευθυντή Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας κ. Οικονομόπουλου Δημήτριου και του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων κ. Σαρρή Δημήτριου προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το πανεπιστήμιο ενέταξε την παραπάνω δράση στις δράσεις όπου οι φοιτητές τού Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, με υπεύθυνο φορέα της πρακτικής τη Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης.

Έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου κ. Ανθούλα Βουδούρη, η οποία κρατάει ανοιχτή την έκθεση, σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου, από 12/7ου έως 19/8ου, από Τετάρτη έως Σάββατο, 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ. και βοηθάει στην αποδελτίωση και την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού.

Οι επισκέπτες της έκθεσης παρακαλούνται να προσφέρουν στον σύλλογο οτιδήποτε διαθέτουν και έχει άμεση σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία των περασμένων δεκαετιών. Παρακαλούνται επίσης να φέρνουν παλιές σχολικές φωτογραφίες (αν είναι δυνατόν με καταγραμμένα τα ονόματα των μαθητών), οι οποίες θα αντιγράφονται και θα επιστρέφονται επί τόπου.

Για την έκθεση συνεργάστηκαν επίσης το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου της 6ης Περιφέρειας, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημ. Σχολείου Φιλιατρών, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, η Δ. Ε. Φιλιατρών και γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας.

ΥΓ. *Ο Σύλλογος «Ο Μαυροπίνακας» ιδρύθηκε το 2008 από 23 εκπαιδευτικούς των Φιλιατρών και έχει σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της σχολικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και ειδικά της περιοχής μας, μέσα από την ίδρυση Μουσείου Εκπαίδευσης στην πόλη των Φιλιατρών. Ο σύλλογος έχει ζητήσει για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Τριφυλίας την παραχώρηση μέρους του παλιού Λυκείου Φιλιατρών και με την ευκαιρία αυτή κάνει έκκληση για την ανακαίνιση του σπουδαίου αυτού κτιρίου. Για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να στέλνει φοιτητές του για πρακτική άσκηση θα πρέπει η έκθεση να αποκτήσει μόνιμη στέγη.

Όσοι φίλοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του συλλόγου και να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση που θα γίνει τέλη Ιουλίου μπορούν να αφήνουν στοιχεία επικοινωνίας στο χώρο της έκθεσης ή να επικοινωνούν στο τηλ. 6977441536. Email: takismich66@gmail.com
*Η έκθεση ήταν ανοιχτή και από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου και την επισκέφτηκαν σχολεία της περιοχής μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.