Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Κομισιόν: «Υπό παρακολούθηση» η Ελλάδα στο roaming λόγω... καρτοκινητών

Κανονικά εφαρμόζουν οι ελληνικές εταιρείες το νέο πλαίσιο για το roaming εντός της Ε.Ε., σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν, όμως, ζήτησε διευκρινίσεις για την τακτική της Vodafone σε σχέση με τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εφαρμόζουν πλήρως το κοινοτικό πλαίσιο για την .....

κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) εντός της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προσπαθεί ακόμα να καταλάβει τι συμβαίνει» με τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Η επισήμανση των στελεχών της Κομισιόν συνδέεται με πρόσφατη ανακοίνωση της Vodafone Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα πακέτα τους ανά την Ευρώπη, αλλά καλούνται να εγγραφούν σε μια πρόσθετη υπηρεσία με πρόσθετο κόστος.

Κύκλοι της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δήλωναν χθες στο Euro2day.gr πως παρακολουθούν στενά την τήρηση του νέου πλαισίου για την περιαγωγή, χωρίς να κάνουν κάποιο πρόσθετο σχόλιο για τους χρήστες καρτοκινητών. Σημειώνεται πως σκέψεις για αντίστοιχη τακτική είχαν και οι διοικήσεις άλλων ελληνικών εταιρειών, αλλά τελικά ορισμένες αποφάσισαν να μην την εφαρμόσουν. Είναι αξιοσημείωτο πως από την Πέμπτη θα ισχύει το νέο καθεστώς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από τους ανταγωνιστές της Vodafone Ελλάδος.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έλεγαν χθες πως «προσπαθούν να καταλάβουν» τι συμβαίνει με τους χρήστες καρτοκινητών, τόνιζαν πως στη χώρα μας υπήρξαν μειώσεις τιμών τον τελευταίο χρόνο.

Πρόσθεταν πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάρτες χωρίς roaming, δηλαδή για χρήση εντός της χώρας. Διευκρίνιζαν, όμως, πως η πρωτοβουλία των ελληνικών εταιρειών «δεν αποτελεί συστηματική τακτική στην Ε.Ε.». Όπως εξηγούσαν, «είμαστε μια ελεύθερη αγορά και αν οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν κάρτα χωρίς roaming, τότε πρέπει να είναι ελεύθεροι να το κάνουν».

Οι ίδιοι κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούσαν, εν αναμονή περισσότερων πληροφοριών, πως «κάποιες ελληνικές εταιρείες», αντί να ζητήσουν παρέκκλιση (derogation) από το νομοθετικό πλαίσιο για το roaming, όπως έκαναν κάποιοι operators στην Ευρώπη, προτίμησαν να ακολουθήσουν το μοντέλο με τα καρτοκινητά χωρίς περιαγωγή.

Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει πάντως πως υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία, όπου οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών «έχουν τη δική τους άποψη» για την εφαρμογή του κανονισμού roaming, δηλαδή στην ουσία τον παρακάμπτουν. Αντίστοιχες κινήσεις υπάρχουν και στη Λιθουανία, ενώ παρεκκλίσεις ζητούν και εταιρείες από τη Φινλανδία.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως η εφαρμογή του κανονισμού προχωρά ομαλά στις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές της Ε.Ε. Πάντως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 36 αιτήσεις παρέκκλισης στους τοπικούς ρυθμιστές των αγορών τηλεπικοινωνιών (όπως η ΕΕΤΤ στην Ελλάδα), οι 24 από τις οποίες έχουν γίνει δεκτές. Επισημαίνεται πως οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από εικονικούς παρόχους (Mobile Virtual Network Operators - MVNOs), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κινητής με βάση την υποδομή δικτύου άλλων παρόχων. Συνεπώς έχουν εκ των προτέρων χαμηλότερα περιθώρια κινήσεων, με βάση το νέο πλαίσιο για την περιαγωγή.

«Εχουμε 500 εκατομμύρια κάρτες SIM στην Ευρωπαϊκή Ενωση» υποστήριζαν χθες στην Κομισιόν και επισήμαναν πως «υπάρχει real time ενημέρωση για την πρόοδο της ρύθμισης. Περιμένουμε να λάβουμε κάποιες ερωτήσεις για θέματα που πρέπει να επιλυθούν αλλά είναι σχετικά μικρός ο αριθμός τους. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα διάφορα κράτη-μέλη με βάση τους τοπικούς ρυθμιστές και τις καταναλωτικές οργανώσεις». Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόσληψη εταιρείας η οποία θα συνδράμει στην παρακολούθηση των τιμολογίων κινητής τηλεφωνίας στην Ε.Ε. μετά την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για το roaming.

Τα ψιλά γράμματα
Το νέο πλαίσιο για την περιαγωγή βασίζεται στον κανόνα της «ορθής χρήσης», κάτι που σημαίνει πως οι όροι του συμβολαίου ενός χρήστη εφαρμόζονται αυτούσιοι όταν βρίσκεται σε άλλο κράτος-μέλος, αλλά με κάποιους περιορισμούς.

Με άλλα λόγια, «οι εταιρείες (πάροχοι) μπορούν να εντοπίσουν πιθανές καταχρήσεις που βασίζονται στην ισορροπία περιαγωγής και εγχώριας κίνησης σε διάστημα τεσσάρων μηνών, αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στο εξωτερικό και έχετε μεγαλύτερη κατανάλωση στο εξωτερικό απ’ ό,τι στη χώρα σας κατά τη διάρκεια του τετραμήνου, μπορεί η εταιρεία να σας ζητήσει να αποσαφηνίσετε την κατάστασή σας εντός 14 ημερών».

Αν συνεχίσετε με χρήση περιαγωγής περισσότερο απ’ ό,τι όταν παραμένετε στη χώρα σας, μπορεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να αρχίσει την επιβολή μικρής χρέωσης για την κατανάλωση περιαγωγής σας. Το όριο θα είναι 3,2 λεπτά του ευρώ ανά ωριαίο λεπτό για φωνητικές κλήσεις και 1 λεπτό ανά SMS. Για τα δεδομένα, η μέγιστη προσαύξηση θα είναι 7,7 ευρώ ανά GB (από 15ης Ιουνίου 2017), που θα μειωθεί σε 6 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2018), 4,5 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2019), 3,5 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2020), 3 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2021) και, τέλος, 2,5 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2022).

Εάν στην Ελλάδα έχετε απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα SMS, θα έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS κατά την περιαγωγή σας εντός της ΕΕ. Αν στη χώρα σας έχετε απεριόριστα ή πολύ φτηνά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, μπορεί ο πάροχος να εφαρμόσει ένα όριο διασφάλισης (εύλογη χρήση) στη χρήση δεδομένων σε περιαγωγή. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας οφείλει να σας έχει ενημερώσει εκ των προτέρων σχετικά με το εν λόγω όριο και πρέπει να σας ενημερώνει σε περίπτωση που το φτάσετε. Αυτό το όριο διασφάλισης θα είναι αρκετά υψηλό, ώστε να καλύψει τις περισσότερες -αν όχι όλες- ανάγκες περιαγωγής σας. Πέρα από αυτό το όριο, μπορείτε να συνεχίσετε την περιαγωγή δεδομένων, με μικρή χρέωση (ανώτατο όριο 7,70 ευρώ/GB + ΦΠΑ· αυτό θα μειωθεί σταδιακά ώστε να φτάσει τα 2,50 ευρώ/GB από το 2022).

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει μόνο το δικαίωμα να εφαρμόσει όριο δεδομένων για «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας» το 2017, σε περίπτωση που πληρώνετε λιγότερο από 3,85 ευρώ/GB για δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν (το 2018 λιγότερο από 3 ευρώ/GB, ενώ το 2019 λιγότερο από 2,25 ευρώ/GB).

Το πραγματικό όριο εξαρτάται από το μηνιαίο ποσό που καταβάλλετε για το κινητό σας συμβόλαιο. Για παράδειγμα, αν στην Ελλάδα έχετε δέσμη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένων απεριόριστων κλήσεων, μηνυμάτων SMS και 3 GB δεδομένων για 30 ευρώ (25 ευρώ εκτός ΦΠΑ 20%). Στην περίπτωση αυτή, 25 ευρώ / 3GB = 8,3 EUR/GB. Όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, μπορείτε να πάρετε περιαγωγή σαν στο σπίτι σας για απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα SMS, και 3 GB δεδομένων, ακριβώς όπως στη χώρα μας.

euro2day

ΣΧΟΛΙΟ
Σε όλες τις άλλες εταιρίες (Cosmote - Wind) δεν χρειάζεται να γραφτείς σε κανένα πακέτο. Πας ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ σε χώρα της ΕΕ σαν να πηγαίνεις οπουδήποτε στην Ελλαδα και χρησιμοποιείς το κινητό σου χωρίς καμία διαφορά με την χώρα σου.
Ουτε ενεργοποιήσεις πακέτου με 8 ευρώ που θέλει η Vodafone ούτε τίποτα.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.