Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

«Νωρίς» ξεκίνησαν οι συζητήσεις για… την επόμενη μέρα στο Δήμο Τριφυλίας

Ο Δήμος Τριφυλίας ίσως αποτελεί το μοναδικό «παράδειγμα» σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές του 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει και, μάλιστα, εντείνονται. Κάτι οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”, κάτι το ευρύτερο .....

πολιτικό σκηνικό, κάτι τα… ανήσυχα πνεύματα της Τριφυλίας, κάτι οι κοινές παραδοχές αυτοδιοικητικών και πολιτών για την πορεία του ως σήμερα, εκτιμάται πως είναι σοβαροί λόγοι και οι επαφές μεταξύ αυτοδιοικητικών, νυν και πρώην, θεσμικών συλλογικών φορέων και πολιτών που αισθάνονται να αντιδρούν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις κι επαφές, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχουν αφετηρία κάποια πρωτοβουλία αυτοδιοικητικών ή και πολιτικών στελεχών, αλλά προκαλούνται από απλούς πολίτες, που γεννήθηκαν, ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Τριφυλία. Από την ίδια την κοινωνία η οποία φέρεται να δείχνει από απογοητευμένη έως και σφόδρα δυσαρεστημένη από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Η πολιτική ηγεσία, το σχήμα διοίκησης και ο τρόπος διοίκησης του Δήμου Τριφυλίας, όπως έχουμε επισημάνει, δεν έχουν αποδώσει τα επιθυμητά κι αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά, αντιθέτως, προκαλούν σωρεία προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του και οι συνέπειες αυτών έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Κάτι που συμβαίνει παντού και σε όλες τις κοινωνίες, σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στο Δήμο Τριφυλίας, είναι γνωστό πως, τόσο στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας όσο και στη Δ.Ε. Φιλιατρών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, τοπικοί φορείς και κάτοικοι, είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με επιλογές του δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα και της Δημοτικής Αρχής και το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, ακόμα και στην πόλη των Γαργαλιάνων και τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Παράπονα, διαμαρτυρίες, αντιδράσεις, αρνητικό κλίμα υπάρχει παντού και διάχυτη είναι στην Τριφυλία η «απαρέσκεια» δημοτών, αλλά και αυτοδιοικητικών προς τη δημοτική Αρχή η οποία και εκφράζεται δημόσια. Ιδίως, δε, στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία το κλίμα είναι πολύ «βαρύ» με τους πολίτες να εξαπολύουν μύδρους σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, ενώ και στους κόλπους της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα δεν υπάρχει ουσιαστική «συνοχή» όπως στο ξεκίνημα αυτής της δημοτικής περιόδου.

Αυτά, προφανώς θα, τα έχει διαπιστώσει και ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας και, ιδίως, μετά τις συναντήσεις – συσκέψεις που είχε το Φεβρουάριο με συνεργάτες του απ’ τη Δ.Ε. Φιλιατρών και το Μάρτιο σε σύσκεψη με όλους τους δημοτικούς συμβούλους - μέλη της δημοτικής του παράταξης πριν από τις Δημαιρεσίες. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που δημόσια, σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης έχουν εκδηλώσει ηχηρές διαφοροποιήσεις, εκφράζοντας ακόμη και καταγγελτικό λόγο και αιχμηρά ερωτήματα στη δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον κ. Κατσίβελα. Για την αναστροφή του αρνητικού και δυσμενούς, για τη δημοτική Αρχή, κλίματος, ο δήμαρχος Τριφυλίας προχώρησε το Μάρτιο σε αναδιάρθωση και αναδιάταξη των δυνάμεων της Συμπολίτευσης με αλλαγές στο σχήμα διοίκησης της Δημοτικής Αρχής, των αντιδημάρχων, με θητεία μέχρι το τέλος της δημαρχοντίας του και τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Από τους έξι αντιδημάρχους των δυόμιση παρελθόντων ετών, ο κ. Κατσίβελας επέλεξε και αποφάσισε την απομάκρυνση – αντικατάσταση τεσσάρων εξ αυτών και το νέο διοικητικό σχήμα του δήμου Τριφυλίας είναι σε ποσοστό που αγγίζει το 67% διαφοροποιημένο από το προηγούμενο που είχε επιλέξει ο ίδιος για τα πρώτα δυόμιση χρόνια της δημαρχοντίας του. Οι τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε είναι μικρό διάστημα για να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με το εάν το νέο σχήμα διοίκησης αποδίδει τα προσδοκώμενα από τον κ. Κατσίβελα αποτελέσματα των επιλογών του και εάν ο Δήμος Τριφυλίας με το νέο σχήμα διοίκησης είναι σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Εκείνο που έχει γίνει πασιφανές είναι το γεγονός ότι, πλέον, όλο και πιο συχνά εμφανίζονται «απείθαρχοι» δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης στη «γραμμή» της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.

Από την άλλη, αρρυθμίες παρουσιάζονται και στις δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, από την οποία ο κόσμος ανέμενε και αναμένει πολύ περισσότερα και, κυρίως, μαχητικότητα και παρεμβάσεις ουσιαστικές σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του δήμου και ανάδειξη θεμάτων και προβλημάτων τα οποία να τίθενται όχι μόνο σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς την παρουσία σχεδόν κανενός απλού πολίτη, αλλά στην ίδια την κοινωνία. Με το σκηνικό στο Δήμο Τριφυλίας να παρουσιάζεται σήμερα, όπως περιγράφεται πιο πάνω, οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε επίπεδο κοινωνίας και όχι σε κλειστά πολιτικά ή κομματικά γραφεία, συζητήσεις απλών πολιτών, σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών και όχι «παραγόντων» ή λεγόμενων «κομματαρχών», αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και διευρύνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές.

Συζητήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας με ειλικρινή διάθεση θετικής συμβολής στην Τριφυλία. Συζητήσεις με περιεχόμενο. Με καταγραφή και ανάλυση της σημερινής κατάστασης και, κυρίως, με σκέψεις, προβληματισμούς, ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, όχι θεωρητικού επιπέδου αλλά ζώσας πραγματικότητας, για το Δήμο.

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θαρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.