Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τέλος στα σχέδια για την ΕΡΤ net

Στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή περιέχονται και αλλαγές που αφορούν τον περιφερειακό Τύπο και την τηλεόραση, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η τροποποίηση του άρθρου 2 του ν. 4324/2015, με τον οποίο επανήλθε η ΕΡΤ μετά το διετές λουκέτο.

Σε αυτό στους .....

σκοπούς της ΕΡΤ αναφερόταν και η μεταφορά μέσω της ψηφιακής της πλατφόρμας «προγραμμάτων τρίτων». Δυνατότητα που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των καναλαρχών και την προσφυγή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στη δημιουργία της ξεχωριστής ψηφιακής εταιρείας ΕΡΤ ΝΕΤ. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών. Αλλά το Μνημόνιο σάρωσε και αυτήν τη δέσμευση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, προστίθεται μία φράση με την οποία τερματίζεται η δυνατότητα της ΕΡΤ να έχει ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της περιφέρειας. Στην παράγραφο 11 του άρθρου 2 του ν. 4324/2015 που αναφέρει: «Η ΕΡΤ είναι πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου κατά την έννοια του ν. 3592/2007 για τη μετάδοση των προγραμμάτων της, καθώς και τρίτων…» προστίθεται η φράση «εφόσον αυτή εμπίπτει στον σκοπό της υπηρεσίας δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1».

Αλλαγές και στα τρέιλερ

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τα διαφημιστικά τρέιλερ των ιδιωτικών καναλιών για τα δικά τους προγράμματα, τα οποία σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 6 του ν. 4279/2014 εξαιρούνται από τον επιτρεπόμενο διαφημιστικό χρόνο.

Παρέμβαση γίνεται και στην αδειοδότηση των συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, για τις οποίες πλέον η απαιτούμενη άδεια «χορηγείται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ενώ παραμένει η υποχρέωση σύναψης σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, καταργούνται διατάξεις του ν. 2328/95 που αφορούν τους κώδικες δεοντολογίας και την υποχρέωση προγράμματος ευρωπαϊκής παραγωγής, καθώς τα θέματα αυτά ρυθμίζονται με τη νέα τηλεοπτική οδηγία.

Περιφερειακός Τύπος

Τέλος, το άρθρο 2 του ν. 3548/2007 τροποποιήθηκε ως εξής: «Για την πρώτη ένταξη των εφημερίδων στην παραπάνω απόφαση (της δημοσίευσης κρατικής διαφήμισης) απαιτείται να εκδίδονται με τον ίδιο τίτλο οι μεν ημερήσιες επί 6 μήνες, οι δε εβδομαδιαίες επί ένα έτος».

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.