Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις θα ξεπεραστούν τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων με τους δασικούς χάρτες

Οι δασικοί χάρτες ήταν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το απόγευμα.

Στη σύσκεψη ......

συμμετείχαν ο υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης είπε: «Όλα καλά, κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα γίνουν και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα επηρεασθούν καθόλου η αγροτική εκμετάλλευση και οι επιδοτήσεις».

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ζητήματα που απασχόλησαν τη διυπουργική συνάντηση ήταν η καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει.

Επίσης, συζητήθηκε η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα δασαρχεία. Ως παράδειγμα αναφέρονται περιοχές με νόμιμη αγροτική χρήση, που εμφανίζονταν στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, με βάση το νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με στόχο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Όπως υπογραμμίστηκε, τις κατευθύνσεις αυτές θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.