Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Καλλικράτης: Οι οκτώ αλλαγές που προωθούνται (λίστα)

Οκτώ αλλαγές ανάμεσα τους η απλή αναλογική με εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη στο β΄γύρο με 50%+1, η αποσύνδεση των εκλογών ΟΤΑ από τις ευρωεκλογές προτείνει η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της. Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και γενικός ......

γραμματέας του ΥΠΕΣ Κωστας Πουλάκης:

-Πρώτον, προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική Διοίκηση αρμοδιοτήτων.

-Δεύτερον, εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες Δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

-Τρίτον, επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε Δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής – αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

-Τέταρτον, αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

-Πέμπτον, προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

-Έκτον, ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

-Έβδομον, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.

-Όγδοον, επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη “τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα καθαρογραφεί η τελική εισήγηση της Επιτροπής και θα παραδοθεί στον Υπουργό, κ. Σκουρλέτη, προκειμένου – με βάση τις προτάσεις που έτυχαν επεξεργασίας – να διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση, επί της οποίας θα διεξαχθεί ευρύς δημοκρατικός διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς, προκειμένου εντός του έτους να αναληφθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Οι επεξεργασίες που υιοθετήθηκαν είναι εκτεταμένες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της αυτοδιοικητικής δράσης. Το σύνολο της πρότασης της Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις κατατεθεί επισήμως στον κ. Υπουργό”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.