Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Διχασμένο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για hot spot στην περιοχή

Διχασμένο είναι το Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας στο ενδεχόμενο μεταφοράς και εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή και δη σε στεγασμένο χώρο ξενοδοχειακής μονάδας, όπως φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Star» για τα Φιλιατρά, αλλά και όλα όσα το προηγούμενο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ......

ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Σώματος το βράδυ της Παρασκευής από το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα και οι απόψεις που διατυπώθηκαν δείχνουν τις διαφορετικές αντιλήψεις δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, ακόμη και εντός της Συμπολίτευσης – κάτι που δεν περνά απαρατήρητο – ως προς το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση που οφείλει να έχει ο Δήμος Τριφυλίας σε ενδεχόμενο μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων σε ιδιωτικό στεγασμένο χώρος της περιοχής και όχι, βεβαίως, σε καταυλισμό στην ύπαιθρο όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές που επικρατούν άθλιες συνθήκες και οι εικόνες σοκάρουν.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας τάχθηκε αρνητικά και μίλησε για «νεκροταφείο ψυχών», χαρακτηρίζοντας έτσι τα hot spot, για ακόμα μία φορά, μετά την προ ημερών του δήλωση που θεωρήθηκε ως «αμφίσημη», επανέλαβε την αναφορά του για τη μορφή που μέχρι σήμερα έχουμε δει σε hot spot λέγοντας χαρακτηριστικά «με τις τραγικές εικόνες που βλέπουμε στην ειδησεογραφία για το πώς αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα των προσφύγων μας πιάνει ανατριχίλα…». Όμως, για την περιοχή της Τριφυλίας ποτέ δεν αναφέρθηκε καταυλισμός, αλλά ακόμα και στο προ ημερών ρεπορτάζ του “Star” αναφέρθηκε στεγασμένος χώρος εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου!

Ο κ. Κατσίβελας είπε ότι στο Δήμο «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά την ανάπτυξη, επίσημα, κάποιας περιοχής, περιοχής προσφύγων ή λαθρομεταναστών ή οτιδήποτε άλλο», προσθέτοντας ότι «η επιμονή στο να αναφέρονται συγκεκριμένες και τοποθεσίες και πόλεις και περιοχές που ουσιαστικά αναφέρονται όσον αφορά την πρόθεση για να πάρουνε και να υλοποιηθούνε προγράμματα προσφύγων, αλλά κυρίως και πρωτίστως με τις τραγικές εικόνες που βλέπουμε στην ειδησεογραφία για το πώς αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα των προσφύγων μας πιάνει ανατριχίλα…» και τόνισε πως, επαναφέρω το θέμα για να μη δημιουργούνται σκιές, παρασκιές, αμφιβολίες ή κρυφές ελπίδες σε κάποιους ότι μπορεί η Τριφυλία να γίνει νεκροταφείο ψυχών, ανθρώπων αδικημένων – κατά τ’ άλλα – στη ζωή, κι ότι δεν μπορούν να κανονίζουν κάποιοι χωρίς τους ξενοδόχους.

Κι ο ξενοδόχος ο πραγματικός δεν είναι όποιος έχει μια μονάδα η οποία υπολειτουργεί ή έχει οικονομικά προβλήματα, που θέλει και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ν’ αναζωογονήσει μια επιχείρηση με τον α’ ή β’ τρόπο. Οι πραγματικοί εκφραστές της όλης ιστορίας είναι η κοινωνία αυτή».

Ο κ. Κατσίβελας είπε ότι το κράτος στην Τριφυλία είναι ανύπαρκτο και οι υπηρεσίες περιθωριοποιημένες, η αστυνομία κα η προστασία του πολίτη και το κράτος υπολειτουργεί, ο εσμός των ΜΚΟ δεν έκανε ποτέ και πουθενά μια σοβαρή δουλειά, δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις που εγκαταλείφθηκαν και για τους λόγους αυτούς αρνείται να μεταφερθούν για φιλοξενία πρόσφυγες και επειδή η όλη ιστορία είναι για να κλείσει και κουκουλώσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση, και να δημιουργήσει μια στρατιά με καινούργιους διορισμούς. Επίσης, είπε ότι η Τριφυλίας έχει ήδη πολύ μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών και ότι «τρέμω στην ιδέα να δούμε θέματα παραβατικότητας…», ενώ ζήτησε από το Σώμα να τοποθετηθεί με καθαρές κουβέντες, λέγοντας πως δεν είναι ρατσιστής ούτε πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

«Να μας πει ο κ. δήμαρχος από πού έχει το δεδομένο; Πήρε κανένας υπουργός; Ή από δημοσιεύματα;», ρώτησε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης.

Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας είπε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναφέρει πως υπάρχει μια διαδικασία με ιδιώτες για να φιλοξενήσουν σε μονάδες πρόσφυγες και η εμμονή και παρουσίαση στην ειδησεογραφία που αναφέρεται η περιοχή των Φιλιατρών, είναι πλάγιος τρόπους.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ανέφερε ότι «ήρθε ένα θέμα γενικό και αόριστο» και ότι δε νομίζει πως μπορεί να απαντήσει κάποιος αν θέλουμε πρόσφυγες ή δημιουργία hot spot στο Δήμο με ένα ναι ή ένα όχι. «Και αυτή τη στιγμή είμαστε γεμάτοι πρόσφυγες και ανεξέλεγκτα», είπε ο κ. Ανδρινόπουλος και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσαν να που εάν συμφωνούν ή όχι άμα είχαν συγκεκριμένα στοιχεία, για το αριθμό τους, ποιος εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή όταν καταργείται το Α.Τ. Φιλιατρών κι όταν γνωρίζουν το μεγάλο αριθμό αλλοδαπών σ’ αυτή την Ενότητα, όταν δεν ξέρουν το χρονικό διάστημα παραμονής τους, σε ποια νοσοκομεία θα πηγαίνουν, σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία ή Κ.Υ. , πώς θα σιτίζονται, πώς θα λειτουργούν κ.α. και τόνισε πως, «όταν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία και με την κατάσταση σήμερα στο δήμο μας και ασφάλειας και υπολειτουργίας υπηρεσιών είτε κοινωνικής δομής είτε άλλων, δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε ανεξέλεγκτα ότι μπορούμε να δεχτούμε hot spot σε κανένα κομμάτι του δήμου».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νώντας Βουδούρης, είπε ότι η ουσία των πραγμάτων συζητήθηκε μακροσκελέστατα σε άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει μια διαφορά αντιλήψεων. «Υπάρχει η άποψη του δημάρχου, υπάρχει κι άποψη απ’ τη δική μας πλευρά ότι, σ’ αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, κάθε δήμος – τι να κάνουμε – είναι υποχρεωμένος να δεχθεί έναν περιορισμένο αριθμό και να τον δεχθεί αν προκύψει το θέμα και όποτε προκύψει και να μπορέσει να εξασφαλίσει συνθήκες που πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί οι άνθρωποι…», τόνισε ο κ. Βουδούρης.

Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, αφού αναφέρθηκε στα αίτια που έχουν προκαλέσει το προσφυγικό, με τους πολέμους, αλλά και τις ρατσιστικές κραυγές, «βλέπουμε τι συμβαίνει στο Πέραμα με τη ναζιστική ΧΑ», και τόνισε πως, «ο κ. δήμαρχος δεν μας έφερε κάτι συγκεκριμένο, ότι είναι αυτό το πρόβλημα, έχει αιτηθεί να φιλοξενηθούνε εκεί τόσοι πρόσφυγες, να συζητήσουμε επί συγκεκριμένου ζητήματος και όχι από δημοσιεύματα, γενικά κι αόριστα. Εδώ, ο λαός της Τριφυλίας και εμείς κ. δήμαρχε ως δημοτική Αρχή πρέπει να δείξουμε φιλόξενα αισθήματα στους πρόσφυγες, πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε, να βοηθήσουμε όπου μπορεί να απαλύνουμε τον πόνο της προσφυγιάς, έστω και σε μικρό αριθμό και να μην είμαστε τόσο κάθετοι στη φιλοξενία προσφύγων. Δε θα αλλοιώσουν ούτε τον πληθυσμό της Τριφυλίας ούτε παραπάνω προβλήματα απ’ αυτά που υφίσταται σήμερα ο λαός της Τριφυλίας θα υποστεί εξαιτίας της φιλοξενίας μιας μικρής μερίδας προσφύγων».

Ο Δημήτρης Κουτσούλης ρώτησε τι θα πουν στους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες δεκάδων δήμων ανά την Επικράτεια που έχουν υποδεχθεί και φιλοξενούν πρόσφυγες.

«Εδώ, οι Τριφύλιοι, τι ακριβώς είμαστε; Για να καταλάβω; Δεν είμαστε Έλληνες; Τι θα απαντήσουμε στο δήμαρχο της Λέσβου όταν πει ότι, “εγώ έχω 15.000 πρόσφυγες σ’ ένα νησί 70.000 κατοίκων”; Ότι, έτυχε εσύ να είσαι στην αποκεί πλευρά κι εμείς να έχουμε γειτονιά με την Ιταλία, οπότε δεν ασπαζόμαστε το πρόβλημά σου και δε μας ενδιαφέρει, κόψε το λαιμό σου;», είπε ο κ. Κουτσούλης και αφού αναφέρθηκε «στα τσάμικα του Σαμαρά στην Αλβανία και άνοιγες τους ασκούς του Αιόλου για την αποδυνάμωση του Ελληνικού πληθυσμού στη Βόρειο Ήπειρο και την εισροή χιλιάδων Αλβανών μεταναστών» και την αφομοίωση και αρμονική συνύπαρξη, όπως διαπιστώνεται, 20 χρόνια μετά, ανέφερε ότι «φωνάζετε για τα hot spot και τις συνθήκες στις οποίες θα στεγάζονται οι μετανάστες και επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε κάτι απτό. Αν κάποιος δώσει το ξενοδοχείο του, εμείς θα πάμε σαν δημοτικό συμβούλιο να το σφραγίσουμε και θα πούμε ότι “δε δικαιούσαι. Μπορεί να είναι δικό σου, ιδιωτική επιχείρηση, αλλά εδώ δε θα βάλεις πρόσφυγες”; Ποιοι θα πάμε; Εμείς, από μία περιοχή που μέσα στις αποθήκες στεγάζονται άνθρωποι στην περίοδο που γίνεται η ελαιοσυγκομιδή ή τα καρπούζια ή οτιδήποτε, οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, οι οποίοι να γυρίσουμε το βράδυ στις πλατείες θα τους βρίσκουμε στα κρυφά για να τους πάρουμε την άλλη μέρα και θα τους σκορπίζουμε στα χωράφια όταν θα έρχονται οι ελεγκτές για το εργόσημο κι εμείς ερχόμαστε απέναντι σε όλα αυτά να το παίξουμε οι ανώτεροι και να πούμε ότι μας πιάνει τώρα ο πόνος πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι τη στιγμή που είναι, μάλλον, σε κάτι ιδιωτικό, αλλά ακόμα και σε δημόσιο χώρο. Εδώ πέρα δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό. Οφείλουμε σαν Δήμος να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα…».

Ο Μπάμπης Καλογερόπουλος τόνισε ότι επικοινώνησε με την Ύπατη Αρμοστία και τον διαβεβαίωσαν πως δεν υφίσταται θέμα μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων για την Τριφυλία και τα Φιλιατρά, επικοινώνησε και με το γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του απάντησαν το ίδιο, ότι δεν υφίσταται θέμα και είπε στο δήμαρχο, άμα θέλει, να του δώσει τα τηλέφωνα να πάρει και ο ίδιος ο κ. Κατσίβελας να ρωτήσει!

«Απαράδεκτη ενέργεια το hot spot και το κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών, τόνισε ο Δημήτρης Σαρμαντζής, προσθέτοντας πως «στα Φιλιατρά δε θα δεχτούμε γκετοποίηση» και ότι αγωνιά ο πολίτης των Φιλιατρών και δεν είναι ρατσιστές, αλλά ανθρωπιστές!

Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι το προσφυγικό δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό πρόβλημα και σημείωσε πως δε συμφωνεί με hot spot, αλλά δέχεται ένα μικρό αριθμό προσφύγων σε κάθε χωριό της Τριφυλίας, όπου έτσι θα αφομοιωθούν καλύτερα με τον τοπικό πληθυσμό και δε θα υπάρχει πρόβλημα.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Ανδρέας Μπουγάς,, ενώ ο Γιώργος Ασημακόπουλος είπε ότι, «ποτέ και πουθενά δε θα ήθελα ν’ ανοίξει hot spot».

«Η φιλανθρωπία δεν είναι λόγια, είναι πράξεις», τόνισε ο Τάσος Πούλος και σημείωσε πως είναι αδιανόητο να κλείνει το Α.Τ. Φιλιατρών και θα θέλουν να κάνουν hot spot στην πόλη, τασσόμενος αρνητικά.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλη Παπαθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε πως πριν από ένα χρόνο είχε πει στο δήμαρχο να πάνε οι ίδιοι στον κ. Μουζάλα για να μεταφερθεί ένα μικρός και συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων στα Φιλιατρά, αλλά ο δήμαρχος ήταν αρνητικός και τόνισε ότι, «δεν είμαστε ρατσιστές απ’ τη φύση μας. Δεν έχουμε άτυπο hot spot είκοσι χρόνια; Πώς θα το λύσουμε το πρόβλημα; Να τους μάθουμε παιδεία, ήθη, έθιμα, να μορφώσουμε τα παιδιά. Πρέπει να το σκεφτούμε αλλιώς το θέμα! Με τον απήγανο να ξορκίζουμε τον καρκίνο;»…

Σημειώνεται πως, μετά τις τοποθετήσεις δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κάποια πρόταση ούτε και ελήφθη καμία απόφαση, αλλά ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι απόψεις του Σώματος.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.