Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Αλλάζουν οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης αγροτών και εργατών γης σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΓΑ [ Εγκύκλιος ]

Σε ισχύ τίθεται από 1ης Ιανουαρίου 2017 η εναρμόνιση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με εκείνες των αυτοαπασχολούμενων.

Έτσι, κατ’ εφαρμογή .......

του νέου ασφαλιστικού νόμου, από τη νέα χρονιά, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των παραπάνω προσώπων ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται κατά 6,45% για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα. Από την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός, προκύπτει επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο θα υπολογιστούν και οι εισφορές των απασχολούμενων ως εργατών γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς και μετακλητών εργατών από τρίτες χώρες που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία.

Ακόμη αναφέρει ότι από 1/1/2017 οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και εφεξής η ανωτέρω ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης θα υπολογίζεται επί του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ωστόσο επισημαίνει ότι αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τα εισοδήματα με τα οποία θα υπολογισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από τη νέα χρονιά.

Σχετικά με το χρόνο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, η εγκύκλιος αναφέρει ότι η πληρωμή θα γίνεται «σε τακτά χρονικά διαστήματα» και σε «εναρμόνιση με την καταβολή των φόρων», παραπέμποντας σε νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε την εγκύκλιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.