Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή Κατσίβελα για την συντήρηση σιντριβανιών Κεντρικής Πλατείας και πλατείας Αγίου Ανδρέα Φιλιατρών

Επιστολή προς το Υπουργείο πολιτισμού για να συντηρηθούν τα συντριβάνια της πλατείας Καποδίδτρια και Αγίου Ανδρέα στα Φιλιατρά, απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας τονίζοντας την ανάγκη συντήρησης ενός πολύ παλιού σιντριβανιού το οποίο είναι βενετσιάνικης εποχής.

Ο Ίδιος ο Δήμαρχος ......

στην επιστολή του δηλώνει ότι ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα για τα υλικά συντήρησης αλλά και την διαμονή των τεχνιτών που θα ασχοληθούν με την συντήρηση τους.

Αναλυτικά η επιστολή του αναφέρει:...

Στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών βρίσκεται βενετσιάνικο σιντριβάνι, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Παραγγέλθηκε το 1871 στη Φλωρεντία και από τότε κοσμεί την πόλη, μαρτυρώντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής από το εξαγωγικό εμπόριο της σταφίδας.
Από την ακόλουθη περιγραφή της Αρχιτέκτονος – Μηχανικού κ. Βεατρίκης Γάττου γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ένα έργο τέχνης.

«Η βάση του αποτελείται από τη μεγάλη, στρογγυλής κάτοψης, μαρμάρινη λεκάνη στη στάθμη της πλατείας. Η ροή του νερού, ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο πάνω από το κεφάλι της φιγούρας, πέφτει σε μικρή, σιδερένια λεκάνη στα πόδια της, ύστερα σε μεγαλύτερη λεκάνη και τέλος, καταλήγει στη μεγάλη μαρμάρινη. Πρόσθετα, βγαίνει νερό και από διάφορα σημεία στη βάση.

Στο σημείο αυτό, τέσσερις μορφές μικρών γυμνών παιδιών ("PUTTI"), που ως μορφές συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο, την ευτυχία, κάθονται συμμετρικά γύρω από τον κεντρικό κορμό του συντριβανιού, λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι φιγούρες αυτές, οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους, καβαλάνε διάφορα ζώα και κρατούν διάφορα αντικείμενα, που συμβολίζουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: φωτιά, γη, νερό και αέρας.

Οι βάσεις των "Putti" συνδέονται με την οκτάγωνη υψηλόκορμη βάση του συντριβανιού με σπείρες ("voluten").

Μεταξύ των φιγούρων, ανάγλυφα κεφάλια τεράτων "φτύνουν" νερό. Όλο το σκηνικό στεγάζεται από μεγάλη, χυτοσίδερη λεκάνη, στην άκρη της οποίας επαναλαμβάνονται ανάγλυφα κεφάλια ως στόμια υπερχείλισης. Στη μικρότερη λεκάνη, στην οποία στέκεται η ανθρώπινη μορφή, τα στόμια υπερχείλισης είναι σε μορφή άνθους. Όμοια στόμια στολίζουν και το καλάθι που κρατάει η κεντρική φιγούρα με τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι της.»

Ένα ίδιας τεχνοτροπίας και εποχής σιντριβάνι, επίσης κατασκευασμένο από Φλωρεντιανούς τεχνίτες, βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στα Φιλιατρά.
Είναι απαραίτητη η συντήρηση των σιντριβανιών αυτών, λόγω της παλαιότητάς τους και της επελθούσης φθοράς του χρόνου, με προτεραιότητα αυτό της Κεντρικής Πλατείας, από εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας σας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εκτελέσει εργασίες συντήρησης στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας στο σιντριβάνι της Κεντρικής Πλατείας.
Ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει τις δαπάνες φιλοξενίας των συντηρητών καθώς και τη δαπάνη της προμήθειας των υλικών συντήρησης.
Η συντήρηση των μνημείων αυτών δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά σεβασμού στον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Παρακαλούμε για την αποδοχή του αιτήματός μας στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

1 σχόλιο:

  1. Η ανάδειξη των μνημείων της πόλης μας, όπως τα δυο σιντριβάνια της κεντρικής πλατείας και του Αι Αντρέα, τα οποία αποτελούν κληρονομιά της πολιτιστικής δράσης των προγόνων μας. Έχω την τιμή να αναφέρω ότι ένας εκ των σημαντικών χρηματοδοτών των έργων αυτών ήταν ο προπάππους μου Γιάννης Σάκκουλας, έμπορος σταφίδας και μεγαλοπαραγωγός, που η ατυχία του σεισμού 1886, την αποφράδα νύχτα της 15ης Αυγούστου, καθώς έμπαινε στο σπίτι την ώρα του σεισμού για να βγάλει έξω το μικρό παιδί του τον Σπέη, ένα καδρόνι, του στέρησε την ανατροφή των παιδιών του, το άλλο παιδί του ήταν στην κοιλιά της προγιαγιάς μου και κατόπιν της γέννησης του πηρέ το όνομα του εκλιπόντος , ήταν ο παππούς μου Ιωάννης Σάκκουλας.
    Προς τούτο νιώθω την υποχρέωση να συγχαίρω κάθε προσπάθεια βελτίωσης των μνημείων αυτών και κυρίως αυτού της κεντρικής πλατείας που αποτελεί στολίδι για την πόλη μας και όχι μόνο.
    Συγχαρητήρια Δήμαρχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.