Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πιστώθηκε σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης και το πρασίνισμα

Πιστώνονται τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου ποσά ύψους 931,7 εκατ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων του 2016, με την πληρωμή να περιλαμβάνει εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης (υπόλοιπο 30%) ύψους 361 εκατ. ευρώ σε 621.904 δικαιούχους, την πράσινη ενίσχυση .....

ύψους 555 εκατ. ευρώ σε 622.674 δικαιούχους και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 15,5 εκατ. ευρώ σε 40.754 δικαιούχους.

Την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης σε περίπου 300.000 αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ταυτόχρονα με την πίστωση των ενισχύσεων ξεκινάει και η αγωνία των πιστωτικών υπολοίπων, καθώς, εκτός από τη γνωστή διαδικασία των συμψηφισμών για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΛΓΑ, τίθεται σε εφαρμογή και το «πάγωμα» των λογαριασμών μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για κατευθυντήρια γραμμή των τραπεζών η οποία προβλέπει το μπλοκάρισμα λογαριασμών με πιστωτικό υπόλοιπο, όχι μόνο οφειλετών αλλά και εγγυητών σε παλιότερα δάνεια, μέχρις ότου προχωρήσει η διευθέτηση - ρύθμιση των αντίστοιχων εκκρεμοτήτων.

H ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη χορήγηση των κάτωθι άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2016:

-εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης (υπόλοιπο 30%) ύψους 361 εκατ. ευρώ σε 621.904 δικαιούχους. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς για την αίτηση 2016 ανέρχεται στο ποσό των 1,131 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε άνω του 98% της δικαιούμενης ενίσχυσης και αφορά 641.000 κατόχους δικαιωμάτων.

-την πράσινη ενίσχυση ύψους 555 εκατ. ευρώ σε 622.674 δικαιούχους

-την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 15,5 εκατ. ευρώ σε 40.754 δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι το καθαρό συνολικό ποσό των 931,7 εκατ. ευρώ που καταβάλλεται σήμερα αντιστοιχεί στο μικτό ποσό των 950 εκατ. ευρώ, μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού 1,35% λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Κανονισμού 1306/2013) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος.

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι μετά την ολοκλήρωση του νέου διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε πριν την πληρωμή των ανωτέρω άμεσων ενισχύσεων, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:

1. Παραγωγούς (44) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων έτους αιτήσεων 2015 όσο και τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2015. Η επεξεργασία λαμβάνει χώρα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

2. Παραγωγούς (387) που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

3. Παραγωγούς (4) που τα προσωπικά τους στοιχεία όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από την ΓΓΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών.

4. Παραγωγούς (2.500) που εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά.

5. Παραγωγούς (17.042) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ και εφόσον μετά τον υπολογισμό και των ποσών που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν σε επόμενες πληρωμές.

6. Παραγωγούς (642) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα

Οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στις κατηγορίες 3) και 6) μπορούν να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να επιλυθούν και να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενες πληρωμές. Για το κριτήριο του ενεργού γεωργού θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών για να ληφθεί υπόψη στον επόμενο διασταυρωτικό έλεγχο.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το 100% της δικαιούμενης ενίσχυσης της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016, όπως έχει προγραμματιστεί.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ. καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κ.α.), του LEADER και των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 13:00 και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) από τις 09:00 έως τις 18:00. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων στον σύνδεσμο https://iris.gov.gr/ (πρόσβαση απευθείας ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά καταβάλλεται μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων και μάλιστα στο 100% του δικαιούμενου ποσού πριν από τη λήξη του αντίστοιχου ημερολογιακού έτους. Το γεγονός αυτό, μαζί με την καταβολή του 100% της εξισωτικής αποζημίωσης, που θα δοθεί έως το τέλος του έτους, αποτελεί απόρροια της εντατικής και συνεχούς προσπάθειας του προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ για την άμεση και ορθή πληρωμή των γεωργών.

Bρείτε εδώ τη λίστα με τις Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ στις 15 Δεκεμβρίου.pdf

Η δήλωση Αποστόλου

Ένεση ρευστότητας 932 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 622.000 αγροτών

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε τα εξής:

«Πιστώθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς 622.000 αγροτών, συνολικά 932 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης.

Είχε προηγηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, ύψους περί τα 770 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί, δε, ότι με βάση τα στοιχεία, είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που προχωρούν στην εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και στην πληρωμή της πράσινης ενίσχυσης.

Την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης σε περίπου 300.000 αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Αν σε αυτές τις πληρωμές προστεθούν τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από το πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση, μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 2,2 δις. “ζεστό χρήμα” που πέφτει, μέσα σε λίγες ημέρες, στην ελληνική ύπαιθρο.

Πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα.

Υπάρχουν οι πόροι, υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχει το σχέδιο, υπάρχουν οι δυνατότητες.

Από την πλευρά μας, όχι μόνον διασφαλίζουμε ότι οι αγρότες παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται και τα παίρνουν έγκαιρα, αλλά δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις ώστε τα «λεφτά να πιάνουν τόπο» όπως λέει ο λαός μας.

Καλώ τους Έλληνες αγρότες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που τους δίνουμε και να συμβάλλουμε όλοι στο να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.