Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του βιβλίου, του συμπατριώτη μας Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Το Ανάθεμα – Η Νάντια της Γιόλακας» στην αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου. Όπως γνωρίζετε τα Filiatra News είναι χορηγός των παρουσιάσεων από το καλοκαίρι που .......

πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στο Αίθριο του Δήμου Φιλιατρών. Στη Στοά του Βιβλίου προλόγισε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Σταυρούλα Λύκου, ενώ διάβασαν αποσπάσματα οι ηθοποιοί Νταίζη Σεμπεκοπούλου και Λάμπρος Τσάγκας.

Στο τέλος μίλησε και ο συγγραφέας για την προσπάθεια που έκανε να περάσει μέσα από μια σημειολογική προσέγγιση ζητήματα που άπτονται μιας ολόκληρης κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, μια απόδειξη της αγάπης που τρέφει το αγνωστικό κοινό για τον συμπατριώτη μας συγγραφέα. Ένα απόσπασμα από την ομιλία της Σταυρούλας Λύκου που προλόγισε τον συμπατριώτη μας:

«Αγαπητοί φίλοι, το 2008, είχα εκφράσει μια άποψη για τη γραφή τού Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και ευτυχώς αισθάνομαι πως με δικαίωσαν όσοι κριτικοί ασχολήθηκαν με το έργο του: Είχα πει τότε ότι ο Γρηγόρης δεν μιμείται κανέναν, ο πνευματικός του εγκέφαλος φαντασιώνεται και η πένα του καταγράφει τις πλέον ασύλληπτες ιστορίες.

Κυρίως, με τα χρόνια, έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή δική του σχολή. Κι αυτή είναι το σατυρικό μυθιστόρημα με τον τρόπο που ο ίδιος περιγράφει τις ιστορίες του!
Κι όταν δεν αυτοσαρκάζεται ή δεν μας βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα, τότε, μας ταξιδεύει με έναν τρόπο αλλόκοτο, αλλοπαρμένο.
Καθόλου τυχαία δεν έγραψε στο Έθνος ο δημοσιογράφος Άρης Βασιλειάδης τα παρακάτω:

«Ανατρεπτική σκέψη, αιρετική γραφή, ασυμβίβαστη γλώσσα είναι τα χαρακτηριστικά της πνευματικής οντότητας του συγγραφέα. Ρισκάρει σε κάθε λέξη του θαρρείς και ερεθίζεται απ’ τον κίνδυνο, καθώς προκαλεί την κριτική μας ματιά να αντιπαρατεθεί μαζί του. Δεν φοβάται να χαράξει στο χαρτί του λέξεις που επιφέρουν ερυθρότητα στα μάγουλά μας. Όπως ο ίδιος έχει ισχυριστεί στο παρελθόν, η κάθε λέξη είναι άγια και αδρανής στη θέση της, μέχρι να ντυθεί την ανάλογη πρόθεση που έχει ο καθένας προς εκείνον που την απευθύνει».

Η βραδιά έκλεισε με τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο να απαγγέλει ένα ποίημα από τη συλλογή του «Αντικέρ Ιδεών» αλλά και με μια έκπληξη: Η Φωτεινή Σαββατιανού ποιοτική ερμηνεύτρια του Μάνου Χατζηδάκη τραγούδησε από τη νέα δουλειά του μουσικοσυνθέτη Φίλιππου Περιστέρη «Μια παρέα μεσάνυχτα» το τραγούδι «Η σοφίτα» σε στίχους του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.