Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Μία πρωτοτυπία στα Φιλιατρά! (Video)

Οδηγήσαμε κάτι λιγότερο από μία ώρα μέχρι τα Φιλιατρά για να συναντήσουμε τον Νίκο Αθανασόπουλο, διευθυντή του Γυμνασίου Φιλιατρών.
Ο κ. Νίκος εκτός ....

από Βαλκανιονίκης και Πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας, έχει καταφερει μία πανελλήνια πρωτοτυπία, να διδάξει αερόβια άθληση εν είδει παραδοσιακών χορών.

Πότε ξεκίνησε αυτό και πώς το σκεφτήκατε;

Είμαι στα Φιλιατρά 33 χρόνια. Εδώ και μία δεκαετία είχα την ιδέα να εντάξω σε πρόγραμμα αερόβιας άθλησης βηματισμούς από παραδοσιακούς χορούς υπό το άκουσμα βουκολικών ήχων, από γκάιντες, φλογέρες, κρουστά μέχρι ό,τι φανταστείτε. Η αγάπη μου για την ελληνική μουσική παράδοση και την καλή υγεία με ώθησε στο να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα εκγύμνασης διαφορετικό και πιο διασκεδαστικό.


Πρέπει κάποιος να γνωρίζει παραδοσιακούς χορούς για να το παρακαλουθήσει;

Όχι, απεναντίας. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να συμφιλιώσει τον κόσμο με τους παραδοσιακούς χορούς. Δεν προσπαθώ να τους μάθω χορευτικές φιγούρες αλλά τα απλά βήματα, τα οποία έχω εντάξει σε αερόβιες ασκήσεις για ταχυδύναμη, ταχύτητα και αντοχή. Φανταστείτε ότι δεν υπάρχει δευτερόλεπτο που να μην είναι προγραμματισμένο και μέσα στον ρυθμό, δηλαδή, κάτι μεταξύ παραδοσιακής χορογραφίας και αερόβιας άθλησης. Φυσικά, χρησιμοποιώ περισσότερο χορούς από Θράκη, Μικρά Ασία και Κρήτη, που είναι γρήγοροι.

Ποιός είναι ο στόχος της μεθόδου που χρησιμοποιείτε;

Ο στόχος ήταν να βρούμε έναν τρόπο να είναι η άθληση πιο διασκεδαστική, κάτι σαν χορευτική άθληση και φυσικά να βρεθεί ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που να μην έχει απώτερο σκοπό απλώς ένα ωραίο σώμα, αλλά την υγεία του αθλούμενου, ενώ ταυτόχρονα ήταν μεγάλη ευτυχία για μένα να συμβάλω στην ανάδειξη – διάδοση των παραδοσιακών χορών. Κάποιος που δεν ξέρει παραδοσιακούς χορούς, λόγου χάριν το «μαλεβιζιώτη», μέσα από το πρόγραμμά αυτό μαθαίνει να χορεύει το χορό.

Δηλαδή μαθαίνουν και τους παραδοσιακούς χορούς εν αγνοία τους. Πώς το εκλαμβάνουν οι νέοι;

Οι νέοι το αγαπούν πολύ. Γενικότερα οι ντόπιοι το έχουν αγκαλιάσει, διότι ακούνε μουσική που είναι ευχάριστη, εξοικειώνονται πιο εύκολα με τους παραδοσιακούς χορούς και ταυτόχρονα προσπαθούν να μάθουν να τους χορεύουν. Πολλοί συνάδελφοι μου ζητούν να τους μάθω να διδάσκουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Μέσα από αυτό το πρόγραμμα στα δέκα χρόνια που εφαρμόζεται τί έχετε κερδίσει;

Δεν το κάνω για τα χρήματα. Προετοιμάζω πολλούς μαθητές και για την Γυμναστική Ακαδημία και για τις στρατιωτικές σχολές, κι όλα αφιλοκερδώς. Σίγουρα κερδίζω την ηθική ικανοποίηση να είναι όλοι μου οι αθλητές επιτυχημένοι και ιδίως όταν φτάνουν τα 50 – 60 τους έτη, χαίρομαι που εφαρμόζοντας πιστά το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Μάλιστα τρεις από τις πιο τακτικές μου αθλήτριες έτρεξαν τον γύρο της Αθήνας και βγήκαν στην πρώτη δεκάδα. Αυτό που μένει να ολοκληρώσω είναι η συγγραφή ενός βιβλίου με την καταγραφή όλου αυτού του εγχειρήματος και όλων των μεθόδων που έχουμε εφαρμόσει μέχρι σήμερα.

Ευχαριστούμε την φωτογράφο Δώρα Αδαμοπούλου για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο από το εν λόγω πρόγραμμα:



kalamatain.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.