Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2016 – 2017: Τέλος το δωρεάν για όλους

Το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει ενταχθεί με απόφαση στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και η ΕΕΤΑΑ δεν έχει προσκληθεί να υποβάλει το σχέδιό της προς έγκριση για την ένταξη του προγράμματος στην νέα προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να ......

υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών των ωφελούμενων κάτι που συνέβη και πέρσι.

Παράλληλα οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα σκεφτούν πολύ για να προσφέρουν θέσεις στις δομές τους μέσω του προγράμματος, αφού παραμένουν απλήρωτοι από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ύψους 46,1 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν έχει αποδοθεί ακόμη στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας. Ως αποτέλεσμα, οι δομές να αντιμετωπίζουν λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται εδώ και δύο χρόνια σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους.

Η καθυστέρηση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα αναγκάσει χιλιάδες γονείς στην καλύτερη περίπτωση εντός Ιουλίου να «τρέξουν» να μαζέψουν τα δικαιολογητικά και στα τέλη Αυγούστου να μάθουν εάν θα ωφεληθούν απο την επιδότηση του ΕΣΠΑ, ώστε να μην πληρώσουν είτε σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είτε σε ιδιωτικούς. Η μοριοδότηση και η σύζευξη η οποία ακολουθεί από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) ευνοεί πάντα τους Δημοτικούς παιδικούς κατά ποσοστό περίπου 70% έναντι 30% των Ιδιωτικών.

Την χρονιά 2015 – 2016 συνολικά υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 81.000, περίπου 1.000 περισσότερες από πέρυσι, που αντιστοιχούν σε 68-70.000 οικογένειες. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Ιωαννίδης είχε πριν λίγο καιρό κάνει γνωστό ότι το πρόγραμμα θα επανεξεταστεί και δεν θα είναι πλέον στην κατεύθυνση να δικαιούνται όλοι οι γονείς τα παιδιά τους να φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν αλλά να μειωθεί η επιδότηση κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι απο τους συνήθεις δικαιούχους.

“Η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης είναι, ότι είναι δικαίωμα των παιδιών να μπορούν να βρίσκουν θέσεις σε οικονομικά προσιτές τιμές -αν όχι δωρεάν- στους παιδικούς σταθμούς και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, να διασφαλίσει την ύπαρξη αυτών των θέσεων”, είπε ο κ.Ιωαννίδης, διευκρινίζοντας, ότι “αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να διασφαλιστούν μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, διότι δεν μπορεί να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού”.

Ο κ.Ιωαννίδης απέδωσε σε “ευνόητους λόγους” το γεγονός, ότι αυτό “έγινε και εντάθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια, γιατί ήταν ένα έσοδο που ερχόταν εν μέσω μιας κρίσης”. Πρόσθεσε δε, ότι σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να σχεδιαστεί “ένα νέο σύστημα σε σχέση με το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.