Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Διχασμένοι οι δήμαρχοι για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε περιοχές της Μεσσηνία

Οι εξελίξεις, μετά το ρεπορτάζ του "Θάρρους", για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων στη Μεσσηνία, αιφνιδίασε τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας, Παναγιώτη Νίκα, Γιώργο Τσώνη και Παναγιώτη Κατσίβελα.

Οι δηλώσεις τους .....

είχαν ένα κοινό παρονομαστή: ότι οι Δήμοι δεν είναι ενήμεροι για τους σχεδιασμούς, σε αντίθεση με τον Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, γεγονός το οποίο επικροτούμε. Από κει και πέρα, ο κ. Νίκας υπήρξε απόλυτα ενωτικός, ο κ. Τσώνης προσπάθησε, δε γνωρίζουμε γιατί, να προσβάλλει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενώ, ο κ. Κατσίβελας εξέφρασε απόψεις που, μάλλον, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η ιδεολογική και κομματική του προέλευση είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης.

Για να ολοκληρώσουμε το σχολιασμό επί των δηλώσεων θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι οι πληροφορίες του "Θάρρους" δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, όσο κι αν ορισμένοι… κρώζουν για το αντίθετο.

Παναγιώτης Νίκας: "Χώροι για να μείνουν άνθρωποι και ενημέρωση"
Ο δήμαρχος Καλαμάτας στην ερώτησή μας για το δημοσίευμα ξεκαθάρισε, κατ' αρχήν, ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από τον οιονδήποτε επίσημο, κι αυτός δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Από κει και πέρα, όμως, υπήρξε απόλυτα ξεκάθαρος. "Το ζήτημα με τους πρόσφυγες είναι ένα εθνικό πρόβλημα και με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχω δηλώσει ήδη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να μοιραστούν σε όλες τις περιοχές της χώρας και όχι σε κάποια μεμονωμένα σημεία.
Προς Θεού, όμως, οι χώροι που θα δημιουργηθούν, πρέπει να πληρούν ορισμένους όρους. Μιλάμε για ανθρώπους. Δεν μπορούμε, λοιπόν να τους…πετάξουμε όπου βρούμε, γιατί εκτός από ανήθικο, οι κακές συνθήκες διαμονής μπορεί να γίνουν και αιτία για δημιουργία άλλων, γενικότερων, προβλημάτων. Επιμένω, ότι οι χώροι θα πρέπει να είναι απολύτως κατάλληλοι. Τέλος, ας σταματήσουν τα λόγια και οι σχεδιασμοί επί χάρτου, και, ας δούμε πράξεις και έργα. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε".

Γιώργος Τσώνης: “Ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει καμία ενημέρωση”
Το “Θάρρος” επικοινώνησε, χθες το πρωί, με το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη και ρώτησε την άποψη του σχετικά με τις πληροφορίες που φέρουν δυο από τους εφτά προτεινόμενους χώρους για φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσηνία, στο Δήμο Μεσσήνης και συγκεκριμένα, στις παλιές κατασκηνώσεις της Βελίκας και στο πρώην κτήριο ΑΣΟ στην Ανδρούσα.
Ο Γιώργος Τσώνης ήταν κατηγορηματικός ότι ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει καμία επίσημη ούτε ανεπίσημη πληροφόρηση από κανέναν φορέα. Δήλωσε ότι είναι γελοιότητες τα όσα γράφονται και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν τέτοιες πληροφορίες, από που και αν προέρχονται, χωρίς κανείς πρώτα να έχει ζητήσει την άποψη των Δήμων... “Αν δε γνωρίζουν οι δήμαρχοι ποιος πρέπει να γνωρίζει” σχολίασε κλείνοντας τη συζήτηση ο Γιώργος Τσώνη

Κατσίβελας: «Είμαστε ριζικά, καθολικά και απόλυτα αρνητικοί»
Ριζικά, καθολικά και απόλυτα αρνητικοί, είναι στο Δήμο Τριφυλίας σχετικά με τη φιλοξενία μεταναστών ή προσφύγων στην περιοχή, όπως δήλωσε στο «Θ», ερωτηθείς σχετικά χθες το πρωί, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε την άποψη και τη θέση του Δήμου Τριφυλίας, βάλλοντας, παράλληλα, κατά της Κυβέρνησης που «αρχίζει και κοιτάει την Τριφυλία μόνο για να της προσθέσει ένα βάρος ακόμα, ένα βάρος στην κοινωνία, ένα βάρος στους πολίτες…», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συμπληρώνοντας πως, «είναι και απαράδεκτο, είναι ότι μπρος στο οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον, στο δήμο Τριφυλίας ανοίγουν τις κερκόπορτες για να μπούν οι λαθρομετανάστες ή οι πρόσφυγες από την πίσω πόρτα!».
Ο κ. Κατσίβελας, τόνισε επίσης ότι «έχω δηλώσει ευθύς εξαρχής ποια είναι η άποψη και η θέση του Δήμου όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα. Έχω δηλώσει ότι το κράτος είναι απόν από το Δήμο Τριφυλίας και είναι απόν σε όλες τις εκδοχές του και σε όλες τις λειτουργίες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η Τριφυλία είναι στο επίκεντρο στο να κλείσουν Αστυνομικά Τμήματα. Είναι κάτι το οποίο απογοητεύει την κοινωνία, απογοητεύει όλη την προσπάθεια και, νομίζω ότι, αυτό εκτρέπει τους βασικούς στόχους τους οποίους έχουμε πετύχει. Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ριζικά αντίθετος προς όλες αυτές τις ενέργειες».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη - ΘΑΡΡΟΣ
Σ.Σ. Το ρεπορτάζ έγινε και με το βοήθεια των συναδέλφων Κώστα Γαζούλη και Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.