Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική Αθήνων

Οριστικό το λουκέτο για την ελληνική αλυσίδα καθώς εγκρίθηκε σήμερα από το Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης. Κλειστά αύριο τα καταστήματα.
Δικαστική εντολή ......

για σφράγιση της περιουσίας, πληρωμένοι οι εργαζόμενοι. Οι απέλπιδες προσπάθειες διάσωσης.

Αποδεκτή έκανε σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η Ηλεκτρονική Αθηνών από τις 9 Μαρτίου.

Το Πρωτοδικείο όρισε τη σημερινή, ως μέρα παύσης των πληρωμών από την εταιρία και διέταξε τη σφράγιση της περιουσίας της.

Οπως αναφέρει η Ηλεκτρονική σε ανακοίνωσή της, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από αύριο, 14 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο εργασίας συγκαλεί αύριο τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση με σκοπό τη διασφάλιση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Νωρίτερα, στις 12:00 η εταιρία έχει δεσμευτεί ότι θα ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους του Τύπου.

Τα προβλήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, για τα οποία έγγραψε το Euro2day.gr την προηγούμενη Παρασκευή έγιναν βουνό τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί για το 15θήμερο του Απριλίου, το δώρο Πάσχα και την αναλογία του επιδόματος αδείας.

Η ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά.

Οι απέλπιδες προσπάθειες διάσωσης

Η εταιρία τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε οριακό σημείο, κλείνοντας σημεία πώλησης και προχωρώντας σε εκποιήσεις εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκ μέρους της αγοράς, η εταιρία αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των capital controls καθώς κάποιοι προμηθευτές απαιτούσαν πληρωμή τοις μετρητοίς, συνθήκη που η εταιρία αδυνατούσε να εξυπηρετήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους. Η οικογένεια Στρούτση, που ελέγχει το 90% της εταιρείας, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και υποστήριξε με μετρητά την εταιρεία, καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες ξεπερνούν αθροιστικά τα 7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρώτος της αγοράς ηλεκτρικών (Κωτσόβολος) κάνει τζίρο 380 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος (Media Markt, με μόλις 11 καταστήματα) περίπου 200 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται μοιραία σε ζημίες ύψους 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τραπεζικά δάνεια, ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Μέσα σ' αυτό τον πολυετή αγώνα, ο επιχειρηματίας Γ. Στρούτσης είχε να αντιμετωπίσει επίσης την επιβολή ενός προστίμου-μαμούθ ύψους 80 εκατ. ευρώ, γιατί κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε φορολογική απάτη - καρουσέλ, για την οποία ωστόσο αθωώθηκε ως «παγιδευμένος» σε ευρύτερο κύκλωμα που υπεξαιρούσε ΦΠΑ, και πλήρωσε τελικώς μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.

Το αντικειμενικό στοιχείο ωστόσο είναι πως η κρίση επηρέασε καθοριστικά την πορεία της εταιρίας, καθώς η αγορά έχει κατρακυλήσει σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το τμήμα των ηλεκτρονικών) από 3,2 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας πτώση άνω του 45%.

Μαζί με τα παραπάνω, η εταιρία είχε να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους, Dixon's και Media Markt, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των μητρικών τους, επιτρέποντας στις αλυσίδες τους να λειτουργούν απρόσκοπτα, ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.