Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Τα ψέματα της Κυβέρνησης για τα capital controls.

Περισσότερες από 250 ημέρες μετά την επιβολή των capital controls και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, πόσο ακόμα θα «στοιχειώνουν» την ελληνική οικονομία οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.
Από το βράδυ της .....

Κυριακής 28 Ιουνίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με τηλεοπτικό του διάγγελμα κοινοποιούσε αυτό που γνώριζαν ήδη όλοι οι Έλληνες, την εισαγωγή στη ζωή μας των capital controls, η αυτή «σύντομη παρένθεση» όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από τους κυβερνώντες, παραμένει... ανοιχτή.

Στις 14 Ιουλίου του 2015, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε -μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg- εκφράσει την «πολιτική» άποψη ότι η άρση των capital controls «μπορούσε να συμβει πιθανόν σε δύο μήνες».
Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Deal", ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί «θα φύγουν σύντομα, πολύ σύντομα».

Τον Σεπτέμβρη, και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του τόνισε ότι «χοντρικά πιστεύω πως στις αρχές του 2016 θα τελειώσουν τα capital controls».
Ο ίδιος, τον περασμένο Δεκέμβρη, μιλώντας στους "Financial Times" είχε αναφέρει ότι «η χώρα θα άρει όλα τα αναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο».
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στις 21/10/2015 όταν ανέφερε ότι «εκτιμούμε πως πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές».
Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, χρειάστηκε να περάσουν 25 μήνες προκειμένου να αρθούν τα capital controls, κι εκεί η χώρα προσαρμόστηκε πιο άμεσα στο μνημονιακό πρόγραμμα απ' ότι η Ελλάδα.

Όσο όμως περνάει ο καιρός, τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα για αυτή την άρση, διαφοροποιούνται. Δεκαπέντε ημέρες πριν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τα capital controls «θα τελειώσουν στο δεύτερο 6μηνο του 2016, οπότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Όπως όμως σημειώνει η "Deal", πως μπορεί να συμβεί αυτό, όταν στην 9μηνη διάρκεια εφαρμογής των capital controls, οι τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα των 122 δισ. ευρώ; Έχοντας μάλιστα απομειωθεί κατά 41 δισ. από το Νοέμβριο του 2014 και κατά 115 δισ. από τα τέλη του 2009.

Με την αξιολόγηση να είναι ακόμη στον αέρα και το «κενό» ανάμεσα στις χορηγήσεις και τις καταθέσεις των τραπεζών να καλύπτεται από τη δανειακή ρευστότητα ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ (από ELA και EKT), μοιάζει να είναι εξαιρετικά επισφαλής, η όποια πρόβλεψη για το πότε θα φύγουν τα capital controls.
Πιθανότερη εκδοχή φαντάζει το ότι κάθε λίγο και λιγάκι θα έχουμε και νέα παράταση των capital controls, η οποία θα αναιρεί την προηγούμενη.

Τι λέει όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας;
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ξεκάθαρος για το θέμα της άρσης. «Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει», τόνισε πριν από ένα μήνα στη Βουλή και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα αρθεί με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και εφόσον επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

NewsBomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.