Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Προσοχή! Κάτι αλλάζει στο ψωμί που τρώμε...

Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) για μείωση αλατιού στο ψωμί, υπέγραψε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το κείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που ......

συνυπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος, αφορά τη μείωση του αλατιού σε όλα τα είδη ψωμιού που πωλούνται από αρτοποιεία-μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο η περιεκτικότητα αλατιού στο τελικό προϊόν (ψωμί) να μην ξεπερνάει το 1,2%.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί μοντέλο διατροφής που συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία. Το ψωμί μπορεί ταυτόχρονα όμως να αποτελέσει και κρυφή πηγή αλατιού στη διατροφή του Έλληνα. Πολλοί αρτοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μείωσης αλατιού σε ένα ή περισσότερα είδη ψωμιού. Όμως η μείωση της προσθήκης αλατιού για την παρασκευή όλων των ειδών ψωμιού από όλους τους φούρνους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και χωρίς διακρίσεις στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό.

Η μείωση αλατιού στο ψωμί είναι εύκολα επιτεύξιμη, δεν επιφέρει αλλαγές στην υπόλοιπη συνταγή και, σε όποιες χώρες του κόσμου έχει επιτευχθεί, η μείωση αυτή είναι αποδεκτή από τον καταναλωτή. Αν και το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά εθελοντικές δράσεις από τους αρτοποιούς, ο ΕΦΕΤ θεωρεί ότι οι αρτοποιοί είναι ευαισθητοποιημένοι και θα συμβάλουν με κάθε δυνατό μέσο σε αυτή την προσπάθεια, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Τα αρτοποιεία που θα δεσμεύονται σε αυτή τη δράση, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους το λογότυπο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ «Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία» προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής ότι συστρατεύονται στην εκστρατεία μείωσης αλατιού. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος της επιχείρησης θα πρέπει να αποστείλει στην ΟΑΕ υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του με τα στοιχεία της επιχείρησής του και η επιχείρηση θα λάβει το λογότυπο από την ΟΑΕ. Τα στοιχεία όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα αναρτώνται σε σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της ΟΑΕ για την προβολή τους στη δράση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.