Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΑΝΑΠΝΕΕΙ» ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΟΥ

Στους 9 μήνες λειτουργίας του συγκροτήματος αυτοπαραγωγής, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας έχει ήδη εξοικονομήσει 250.000€

Γ.Μπέζος, Διοικητής Γ.Ν Καλαμάτας: « Η υλοποίηση του έργου της αυτοπαραγωγής οξυγόνου σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της Χώρας και δη στις νησιώτικες νοσηλευτικές μονάδες θα μας έδινε το .....

δικαίωμα άμεσα να σταματήσουμε να μιλάμε για θέσπιση 5ευρου στο ΕΣΥ. Τα χρήματα που μπορούμε να εξοικονομήσουμε αγγίζουν το πόσο των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ όταν τα έσοδα από το 5ευρω ετησίως φτάνουν μετά βίας τα 18.000.000€. Συνεπώς είναι πολλά τα εκατομμύρια από αυτή την παρέμβαση που μπορεί να εξοικονομήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέληση και βούληση χρειάζεται. Δεν μας αρμόζει η μιζέρια και η κακομοιριά».

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες οι πρώτοι 9 μήνες λειτουργίας του καινοτόμου έργου της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και ένας πρώτος απολογισμός επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη αξία που έχει ένα τέτοιο έργο για κάθε Νοσηλευτική Μονάδα συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας.
Ειδικότερα, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας από το πρώτο 9μηνο λειτουργίας της εγκατάστασης αυτοπαραγωγής οξυγόνου έχει ήδη εξοικονομήσει το ποσό των 250.000€ και έως την λήξη του 2015 το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 340.000€.
Υπολογίζεται δε, ότι η ετήσια δαπάνη για την προμήθεια υγρού οξυγόνου στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αγγίζει το ποσό των 70.000.000€, όταν τα έσοδα από την θέσπιση του 5ευρου σε ετήσια βάση φτάνουν τα 18.000.000€.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου συνολικού προϋπολογισμού 550.000€ και υλοποιήθηκε σε διάστημα 50 ημερών.
Με την παρέμβαση αυτή το Νοσοκομείο Καλαμάτας απέκτησε την δυνατότητα να παράγει μόνο του το οξυγόνο ιατρικής χρήσεως που χρειάζεται διασφαλίζοντας τα παρακάτω συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του παραδοσιακού τρόπου παροχής οξυγόνου (μέσω δεξαμενών υγρού οξυγόνου):


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ. Μελέτες δείχνουν ότι με τη χρήση γεννητριών μπορεί να επιτευχθεί έως και 80% συνολική εξοικονόμηση κόστους.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ . Δίνεται τέλος στη συνεχή ανάγκη προμήθειας υγρού οξυγόνου ή φιαλών.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Αποφεύγεται ο κίνδυνος που προκύπτει από την ανάγκη συνεχούς αποθήκευσης, μεταφοράς και αλλαγής των φιαλών οξυγόνου και της δεξαμενής υγρού οξυγόνου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ. Οι γεννήτριες οξυγόνου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, εξαιρετικά εύκολες στη χρήση αλλά και στη συντήρησή τους.
ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του συγκροτήματος της/των γεννητριών Ο2, με σκοπό την αύξηση ικανότητας παροχής του παραγόμενου Ο2.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια ζωής μιας γεννήτριας Ο2 μπορεί να φτάσει τα είκοσι χρόνια, εφόσον ακολουθείται το προβλεπόμενο πρόγραμμα συντήρησης.

Σημειώνεται ότι τα οφέλη 9μήνου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν «μαθευτεί» στο Υπουργείο Υγείας και στελέχη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας όπως και της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους, έχοντας δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες για την υλοποίηση τέτοιων έργων και στα άλλα Νοσοκομεία της χώρας.
Ειδικότερα με απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από επιστήμονες και στελέχη Υγείας , που στόχο έχει την διαβούλευση και την οριστικοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και προδιαγραφών για την υλοποίηση αυτού του έργου και στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Μάλιστα η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε για πολλοστή φορά μέσα στο Σεπτέμβριο και κατέληξε στο πλαίσιο αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών.
Ενδεικτικό είναι ότι πρόεδρος σε αυτή την επιτροπή είναι ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός M. Sc Αναστάσιος Βλαχοδημητρόπουλος.

Συμπληρώνοντας 9 μήνες λειτουργίας του έργου της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Διοικητής του Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:

« Πρόκειται για έργο τομή στα υγειονομικά πράγματα της χώρας. Για έργο που προσωπικά εκτιμώ ότι έχουν χρέος να ακολουθήσουν και τα άλλα Νοσοκομεία και δη τα μεγάλα. Είναι πολλά τα χρήματα που μπορεί να εξοικονομήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα έσοδα από την θέσπιση του περιβόητου 5ευρου είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τέτοια έργα. Η υλοποίηση του σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της χώρας θα μας επέτρεπε αμέσως να σταματήσουμε να μιλάμε για θέσπιση 5ευρου ή να ψάχνουμε την εύρεση ισοδυνάμων. Θέληση και βούληση χρειάζεται. Δεν μας αρμόζει η μιζέρια και η κακομοιριά.
Πραγματικά νοιώθω περήφανος διότι το Νοσοκομείο μας τόσο με το μεγάλο έργο της ηλιοθερμίας όσο και με το πρωτοποριακό έργο της παραγωγής οξυγόνου ανοίγει δρόμους και στέλνει μηνύματα για το πώς μπορούμε να εξοικονομούμε πόρους στην Υγεία, σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα Πολίτη.
Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει και άλλα μεγάλα έργα αυτού του μεγέθους. Έργα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς. Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.