Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ανατροπές ΣΟΚ στις 100 δόσεις

Έρχονται ανατροπές σοκ στη ρύθμιση των 200 δόσεων, αρχής γενομένης από μέσα Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση του αριθμού των δόσεων, ακόμη και απώλεια της ρύθμισής τους αν δεν έχουν πληρώσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με την .....

εφημερίδα το «Έθνος», εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση απόφασης όπου θα εξειδικεύονται οι αλλαγές στους όρους που ψηφίστηκαν με τη νέο Μνημόνιο και αφορούν περί τις 920.000 φορολογούμενους, ιδιώτες κι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των χρεών τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 200 δόσεων αυξάνεται στο 5% από 3% που είναι σήμερα, για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χρέη 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ.

Για όσους έχουν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, μπορεί να μην ισχύσει το επιτόκιο 5% αν και εφόσον:

- ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
- η ακίνητη περιουσία του είναι αντικειμενικής αξίας έως και 150.000 ευρώ σύμφωνα με το Ε9.
- το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν όλες μαζί.

Ακόμα χειρότερα, οφειλέτες που δεν έχουν πληρώσει ή δεν έχουν ρυθμίσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (όπως φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων), μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής, χάνουν εντελώς τη ρύθμιση, εκτός κι αν σπεύσουν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αλλη σημαντική αλλαγή που προβλέπεται είναι η μείωση του αριθμού των δόσεων και, ως εκ τούτου, η αύξηση του ποσού της κάθε δόσης. Η μείωση θα αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων αναμένεται να περιοριστεί σε 70 ή ακόμη και σε 50 μηνιαίες δόσεις. Όσοι δε, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το μεγαλύτερο πλέον ποσό της δόσης, θα χάνουν τη ρύθμιση για να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων ή και ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά επιδόματα, έχει μειωθεί από 1.500 σε 1.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν ποσό πάνω από 70.000 ευρώ στην Εφορία θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.