Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΣτΕ: Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας τις ρυθμίσεις του νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ο νέος νόμος 4178/2013, πλην μιας διάταξης, που όμως ήδη απαλήφθηκε με τροπολογία κατόπιν παρότρυνσης του δικαστηρίου, κρίθηκε ότι κινούνται εντός συνταγματικών ορίων.

Ο συγκεκριμένος .......

νόμος αφορά την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων, ενώ η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική αφορά τη δυνατότητα νομιμοποίησης ακινήτων που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση αφού αυτή διάταξη είναι αντίθετη σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος (δικαστική προστασία, διάκριση εξουσιών, υποχρέωση πολιτείας στη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κλπ).

Πάντως μετά από δριμείες παρατηρήσεις του δικαστηρίου κατά την συζήτηση της υπόθεσης, ήδη αυτή η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκα αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Κατά τα λοιπά η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.