Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΟΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, αντισυνταγματικές κρίνονται από το ΣτΕ όλες οι περικοπές για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΗ και Αγροτικής που έγιναν μετά το 2012.

Στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί ........

αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012. Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει θα δικαιωθούν και μάλιστα αναδρομικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να επιστρέφουν στα προ του 2012 επίπεδα. Αναδρομική θα είναι και ισχύ για όσους έχουν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια σε χαμηλότερο βαθμό και περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα δημιουργήσει δεδικασμένο.

Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν μεν, αλλά θα δουν από εδώ και πέρα τις συντάξεις τους να αυξάνονται, δεν θα ισχύσει δηλαδή για αυτούς η αναδρομικότητα.

Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της απόφασης, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον κατά 2,8 δισ. ευρώ ετησίως καθώς οι συντάξεις θα πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα προ περικοπών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.