Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΥΠΕΣ: Έρχεται νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τις επερχόμενες νομοθετικές του πρωτοβουλίες, θα δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι οργανισμοί των υπουργείων να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του.....

βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, «θα εισαχθεί σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».

Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «μέσω της πολιτικής προσλήψεων, πέρα από τις περιπτώσεις αποκατάστασης των αδικιών, θα δοθεί η δυνατότητα να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό και από τους περιλαμβανόμενους σε πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ και με την έκδοση νέων προκηρύξεων».

Με το απαντητικό έγγραφο γίνεται επίσης γνωστό ότι «το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από μελέτη των βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών και διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, θα εκπονήσει σύστημα αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το εν λόγω σύστημα θα διασφαλίζει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα επιβραβεύει τους άριστους και θα στοχεύει στην βελτίωση των υπαλλήλων και των δομών της διοίκησης».

Σε άλλη ερώτηση που επίσης είχε καταθέσει ο κ. Αυγενάκης, ζητώντας να ενημερωθεί ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση της εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία καθώς και το κύρος της δημόσιας διοίκησης. Όπως ωστόσο σπεύδει να υπογραμμίσει ο κ. Κατρούγκαλος, «λόγω του τεκμηρίου αθωότητας αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι είναι όσοι έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη πειθαρχική απόφαση, η οποία δεν έχει ακυρωθεί δικαστικά ή δεν έχει ανασταλεί δικαστικά η εκτέλεση της σχετικής απόφασης. Ενόψει των ανωτέρω, όλοι οι υπάλληλοι που έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί με την παραπάνω έννοια, δεν υπηρετούν πλέον στη δημόσια διοίκηση» (σ.σ. ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί πόσοι είναι οι αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι που ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους).

Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός σπεύδει να υπογραμμίσει ότι σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας και τις ειδικότερες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, η εκτέλεση των πειθαρχικών αποφάσεων γίνεται υποχρεωτικώς από την οικεία υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η παράλειψη εκτέλεσης πειθαρχικής ποινής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.