Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Αυτόνομος Δήμος Φιλιατρών και αν όχι, προτιμούν με Κυπαρισσία

UPDATE 22:30
Απάντηση από τον κ. Γιαννόπουλο στο τέλος της δημοσίευσης.

Για τα καλά έχει «ανοίξει» ο ευρύς και μακρύς, κατά πώς φαίνεται, κύκλος των συζητήσεων στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του χωροταξικού του «Καλλικράτη».
Σε αυτές τίθεται επί τάπητος και η πρόταση – πρόθεση αυτονόμησης των Φιλιατρών!

Η μεγάλη και ουσιαστική ....

διαφοροποίηση σε σχέση με το 2010, πάντως, όταν και θεσμοθετήθηκε ο «Καλλικράτης», έγκειται στο γεγονός ότι, σήμερα, με τέσσερα γεμάτα χρόνια λειτουργίας του νέου Δήμου Τριφυλίας, οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών δε δείχνουν διατεθειμένοι, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» η διεκδίκηση αυτονόμησης και επαναδημιουργίας Δήμου Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά, να συμπορευτούν και συνενωθούν με τους Γαργαλιάνους – κάτι που διεκδίκησαν ανεπιτυχώς το 2010 –, αλλά φέρονται να προτιμούν να είναι σε ένα Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία!

Θυμίζουμε πως, το 2012, με αφορμή την επιστολή Στυλιανίδη, με την οποία ζητούσε προτάσεις από τους δημάρχους για αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στο χωροταξικό, με ομόφωνη απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών είχε ζητήσει την αυτονόμηση της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών, από το Δήμο Τριφυλίας, και την επαναδημιουργία Δήμου Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά. Με αυτή την απόφαση και θέση – πρόταση είχαν συμφωνήσει πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της πόλης των Φιλιατρών, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι (της πλειοψηφίας του πρώην δημάρχου Κώστα Κόλλια ιδίως) της Δ.Ε. Φιλιατρών!

Στη, δε, συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τ.Σ. που ελήφθη εκείνη η απόφαση, αντηλλάγησαν απόψεις για τα προβλήματα που είχαν και αντιμετώπιζαν ως Δημοτική Ενότητα και Δημοτική Κοινότητα, σημειώνοντας την εκτίμησή τους πως ο Δήμος Τριφυλίας δε μπορεί να προχωρήσει και ότι καλύτερα για αυτούς είναι να διεκδικήσουν αυτονόμηση και να είναι μόνοι, κάτι για το οποίο οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Φιλιατρών ισχυρίζονταν με έμφαση πως ήταν και η βούληση της τοπικής κοινωνίας!

Την απόφασή τους, μάλιστα, απέστειλαν στο δήμαρχο, με τις υπογραφές δημοτικών και τοπικών συμβούλων της Δ.Ε. Φιλιατρών, για να την επισυνάψει (και αυτή, μαζί με την άλλη από την Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για την οποία γράψαμε σχετικά στο φύλλο του «Θ» την προηγούμενη Κυριακή, για νέο Δήμο με έδρα τους Γαργαλιάνους) στην επιστολή που θα έστελνε ο κ. Κόλλιας στον τότε υπουργό Εσωτερικών με τις παρατηρήσεις και προτάσεις του για ζητήματα, κατά κύριο λόγο, θεσμικά και λειτουργικά του «Καλλικράτη», καθώς και χωροταξικά, όπως και είχε ζητηθεί από τον υπουργό.

Κάτοικοι, ωστόσο, των Φιλιατρών δεν έδειχναν να έχουν πάρει στα ζεστά μια τέτοια διεκδίκηση, καθώς, όπως αρκετοί έλεγαν, «είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, ακόμα και εάν γίνουν αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων, να επιτευχθεί αυτονόμηση της Δ.Ε. Φιλιατρών με επαναδημιουργία του Δήμου Φιλιατρών».
Από την άλλη, όμως, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί τόνιζαν πως «αυτόνομο Δήμο Φιλιατρών προβλέπει και προτείνει μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!

Αξίζει, δε, να τονιστεί πως, πέρα από το γεγονός ότι, όπως έλεγαν – τότε - τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, η απόφαση εκείνη του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών εξέφραζε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για αυτόνομο Δήμο Φιλιατρών, που από κάποιους χαρακτηριζόταν, όπως χαρακτηρίζεται και τις τελευταίες μέρες, «ανεδαφικό και εξωπραγματικό αίτημα και πρόταση χωρίς περιεχόμενο και αντίκρισμα», ουσιαστικά και πρακτικά αποδυνάμωνε και απαξίωνε παράλληλα (το ίδιο κάνει και τώρα) την πρόταση από κάποιους στους Γαργαλιάνους – που σήμερα έχει πλήρως ατονήσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-αφού, όπως γράψαμε την προηγούμενη Κυριακή, στους Γαργαλιάνους «καλοβλέπουν» και θέλουν Δήμο Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους (για δημιουργία νέου Δήμου με τη συνένωση – συγχώνευση των Φιλιατρών με τους Γαργαλιάνους και με έδρα τους Γαργαλιάνους).

Θυμίζουμε, επίσης, πως από συλλόγους Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Φιλιατρών ελήφθησαν τότε αποφάσεις με τις οποίες συμφωνούσαν και τοπικοί σύμβουλοι Κοινοτήτων, που ζητούσαν είτε να μείνει ο Δήμος ως είχε είτε, σε περίπτωση διοικητικών μεταβολών, των ορίων, να είναι σε Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία και όχι με τους Γαργαλιάνους!

Το κλίμα και η αίσθηση που επικρατεί σε συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες στα Φιλιατρά, τόσο μεταξύ αυτοδιοικητικών όσο και μεταξύ πολιτών, έπειτα από τα τέσσερα γεμάτα χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη» και της πιο στενής επαφής με αυτοδιοικητικούς και πολίτες από τις γειτονικές Δημοτικές Ενότητες, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας, είναι πως πρέπει να είναι έτοιμοι και με επιχειρήματα, όταν από το ΥΠΕΣ «ανοίξει» επισήμως ο διάλογος για τις αλλαγές στον « Καλλικράτη», έχοντας ως κορυφαίο επιχείρημα την πρόταση της μελέτης του Ι.Τ.Α. για αυτόνομο Δήμο.

Στην απευκταία περίπτωση που αυτό δεν «περπατήσει» και δεν ευοδωθεί, προτιμούν και «κλίνουν», στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης, να συμπορευτούν και συμβιώσουν σε Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία, στον οποίο προφανώς θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και κοινή προοπτική αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά και ανάπτυξης!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ

ΑΠΟ ΠΟΥ προκύπτει κ. Γιαννόπουλε ότι οι Φιλιατρινοί θέλουν αν οχι μόνοι τους τότε Δήμο με την Κυπαρισσία??? Σε ποιό όνειρο σας το είδατε?
Τι καλό είδαμε απο σας για να μας κάνει να θέλουμε δήμο μαζί σας? ΤΙΠΟΤΑ. Απεναντίας που είδαμε απαξίωση και αδιαφορία. Για ποιό λόγο λοιπόν να θέλουμε Δήμο μαζί σας??
Το έκτρωμα του Δήμου Τριφυλίας -για να μην τον αποκαλέσω όπως πρέπει να τον αποκαλέσω- ήταν αποτέλεσμα μεσολαβήσεων των τότε Βουλευτών Κυπαρισσίας και ΟΧΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Ας αποφασίσουν οι κοινωνίες με τοπικά δημοψηφίσματα τι θέλουν να γίνει. ΑΡΚΕΤΑ αποφασίσατε εσεις για εμάς ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΑΡΚΕΤΑ ανεχτήκαμε την Κυπαρισσία στις πλάτες μας.
Το καλύτερο σπάσιμο του Δήμου είναι ο ένας Δήμος από Κυπαρισσία Αυλώνα Αετός κλπ κλπ και ο Δεύτερος Φιλιατρά, Γαργαλιάνπι, Νεστορος.
Όπως ο παρακάτω χάρτης.
Είμαι σίγουρος ότι οι Φιλιατρινοί δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση Δήμο με την Κυπαρισσία.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Σχετικά με σχόλιό σας σε ρεπορτάζ του "Θ", το οποίο έκανα και υπογράφω, το οποίο δημοσιεύσατε στο φιλόξενο blog σας κάτω από το κείμενο του ρεπορτάζ έχω να σημειώσω το εξής:

Κύριε Διαχειριστά του blog, αν και το σχόλιό σας είναι ανώνυμο ενώ το ρεπορτάζ επώνυμο, σας απαντώ επωνύμως ότι αυτά που αναφέρονται είναι στοιχεία, δεδομένα, αποφάσεις, προτάσεις, συζητήσεις που έχουν ήδη από το 2012 δημοσιευθεί και από το ίδιο το ρεπορτάζ από συζητήσεις με αυτοδιοικητικούς της Δ.Ε. Φιλιατρών, εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκους. Τα λοιπά ερωτήματα που θέτετε και τα υπόλοιπα που αναφέρεται στο ανώνυμο σχόλιό σας, δεν έχουν καμία σχέση με το ρεπορτάζ! Δεν προσέξατε ωστόσο την αναφορά περί αυτοδιάθεσης. Που σημαίνει, οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους! Όταν και όποτε «ανοίξει» επισήμως το θέμα το ΥΠΕΣ, είναι σίγουρο, θα γίνουν συζητήσεις, θα γίνουν τοποθετήσεις, θα εξεταστούν δεδομένα και ενδεχόμενα, με πραγματικά στοιχεία και ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος και κάπου αυτές οι συζητήσεις θα καταλήξουν. Ας είναι για το καλύτερο των Φιλιατρών και των κατοίκων της περιοχής!

Υ.Γ. 1: Θα παρακαλέσω, ωστόσο, όταν απευθύνεστε σε εμένα προσωπικά, να μη χάνετε το μέτρο της ευγένειας και της ευπρέπειας.

Υ.Γ. 2: Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτή μου η απάντηση θα δημοσιευθεί στο κείμενο που φιλοξενήσατε στο blog σας το ρεπορτάζ και εκεί κάνατε και το σχόλιό σας.

Σας ευχαριστώ και πάντα στη διάθεσή σας για ειλικρινή διαλογική συζήτηση με επιχειρήματα,

Ηλίας Γιαννόπουλος


1 σχόλιο:

  1. Όπως είδατε αγαπητέ κ. Γιαννόπουλε το σχόλιο σας Δημοσιεύθηκε ΟΠΩΣ μας εστάλη..
    Επιτρέψτε μου μια μικρή διευκρίνηση: Αν αναφέρεστε στην φράση που έγραψα στο σχόλιο μου "Σε ποιό όνειρο σας το είδατε?" σας ενημερώνω ότι η συγκεκριμένη φράση δεν έχει σκοπό να σας μειώσει και απευθύνεται στο κομμάτι του τίτλου του δημοσιεύματος σας ".... και αν όχι, προτιμούν με Κυπαρισσία"
    ΟΥΔΕΜΙΑ λοιπόν έλλειψη ευγένειας και ευπρέπειας προς εσάς τον οποίο εκτιμώ και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

    Ως προς αυτό που λέτε στο τέλος του Δημοσιεύματος σας:
    "Στην απευκταία περίπτωση που αυτό δεν «περπατήσει» και δεν ευοδωθεί, προτιμούν και «κλίνουν», στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης, να συμπορευτούν και συμβιώσουν σε Δήμο μαζί με την Κυπαρισσία,...."
    Στα πλαίσια της αυτοδιάθεσης ο κάθε πολίτης σε τοπικό δημοψήφισμα ή τοπικά δημοψηφίσματα θα κληθεί να καταθέσει την άποψη του αν θέλει Κυπαρισσία, μόνος του, ή με Γαργαλιάνους.
    Ετσι όπως το γράψατε δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να περάσετε την άποψη ότι οι Φιλιατρινοί θα επιλέξουν Κυπαρισσία.
    Γιατι η φράση σας συνεχίζει ως εξής: ".....στον οποίο προφανώς θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και κοινή προοπτική αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά και ανάπτυξης!"
    Ας έρθει εκείνη η ώρα που θα ανοίξει το χωροταξικό, και ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους.
    Αν θέλετε την γνώμη μου μετά από 3,5 χρόνια θητείας του Καλλικράτη με τον Δήμο ΕΚΤΡΩΜΑ και μετά από όση απαξίωση είδαμε από την "πρωτεύουσα" αμφιβάλω ότι θα υπάρξουν πάνω από 15-20 άτομα που θα επιλέξουν δήμο με Κυπαρισσία.
    Γιατί πολύ απλά είδαμε με τα μάτια μας το "μοντέλο" που έχτισαν κάποιοι για σας.
    Να είστε καλά κ. Γιαννόπουλε και να θυμάστε ότι το Φιλιατρά News έχει εκτίμηση προς το πρόσωπο σας και φυσικά είναι ανοικτό στο να δημοσιεύσει ότι εσείς θελήσετε. Όπως συμβαίνει και με τον κάθε πολίτη που θέλει βήμα έκφρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.