Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΛΙΓΝΙΤΗΣ :ΘΕΣΕΙΣ ,ΑΙΧΜΕΣ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Γράφει η Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Π.Ε.Μεσσηνίας


Εδώ και λίγες μέρες κυριαρχεί σ τη Μεσσηνία η ειδησεογραφία σχετικά με αίτημα ιδιώτη για την αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων στη περιοχή της Κυπαρισσίας. Επειδή ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα ,πολλά και διάφορα από φορείς, ιδιώτες , κυβερνητικούς παράγοντες κ.λ.π. , ενώ από τη σημερινή Κυβερνητική πλειοψηφία έχουν κατά καιρούς ......

εκφραστεί θέσεις από στελέχη της , περί της ανάγκης εκμετάλλευσης τέτοιων κοιτασμάτων, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες που αφορούν και τη Μεσσηνία , πρέπει να αποσαφηνίσουν τα κυβερνητικά στελέχη ποίες περιοχές της Ελλάδος, αφορούν αυτές οι θέσεις.

Στη Μεσσηνία, που ενώ ουδείς συναινεί στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, η ακολουθούμενη τακτική κυρίως από τον πρώην αυτοδιοικητικό και εσχάτως κοινοβουλευτικό κ.Θανάση Πετράκο, δηλ. της δημιουργίας ομιχλώδους, αποπροσανατολιστικής και καταγγελτικής ατμόσφαιρας, θέτει μονίμως σε αμφισβήτηση και αντιπαλότητα τους περιφερειακούς θεσμούς της Πολιτείας, με το χώρο που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Τα αιτήματα των κάθε λογής επενδυτών που μέσω των νομίμων διαδικασιών έρχονται σε γνώση των πολιτών, τα κάνει να φαίνονται ως υποκρύπτοντα τη σιωπηλή συναίνεση συνήθως του Β΄Βαθμού αυτοδιοίκησης δηλ. της Περιφέρειας, ενώ με κάθε πρόσφορο τρόπο, προσπαθεί να αναδείξει εαυτόν ως «σωτήρα» των τοπικών κοινωνιών, από τη δήθεν αναλγησία της αυτοδιοίκησης.

Επειδή αυτό το σενάριο έχει πολλές φορές παιχτεί στο παρελθόν στη Μεσσηνιακή κοινωνία, καλό θα είναι όλοι μας να είμαστε ξεκάθαροι. Η αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την Πολιτεία σε περιπτώσεις επενδυτικών αιτημάτων, που αφορούν γνωμοδοτήσεις σε Μ.Π.Ε. Αυτό μέχρι σήμερα γίνεται απρόσκοπτα και όλοι εμείς οι αυτοδιοικητικοί, αφουγκραζόμενοι τις τοπικές κοινωνίες, δεν έχουμε λάβει αποφάσεις που να έρχονται σε αντίθεση με τα ζητούμενά τους.

Βλέπουμε όμως το συγκεκριμένο βουλευτή, να αναστατώνει πλειστάκις τη Μεσσηνία, με παρεμβάσεις που θέλουν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Μετά την παράξενη σιωπή του στα όσα παράτυπα έχουν συμβεί στο Βασιλίτσι , τα οποία σήκωσε ψηλά η Περιφερειακή Αρχή και την εν γένει ανάμειξή του υπό μορφήν διαμαρτυρίας και άρνησης για κάθε επενδυτική δραστηριότητα στη Μεσσηνία , έρχεται πάλι στο προσκήνιο πρωτοβουλία του προς τον υπουργό κ.Παναγιώτη Λαφαζάνη, που συμπαρασύρει και νέους βουλευτές που δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν, σχετικά με την υπόθεση εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Ζήτησε …παράξενο γιατί ,παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για τη Μ.Π.Ε. στην Κυπαρισσία, παρά την αρνητική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, συνεπικουρούμενος από την παράταξη που εκπροσωπεί το κόμμα του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που άφησε αναιτίως αιχμές περί μη ενημέρωσης, δήθεν εν κρυπτώ διαδικασιών κλπ προσχηματικών αιτιάσεων, καίτοι ήσαν όλοι σε γνώση των εγγράφων, των προθεσμιών και της αναγκαίας δημοσιότητας μέσω του Τύπου για την υπόθεση.
Επειδή το ρόλο του «σωτήρα» δεν τον έχει αναθέσει ο Μεσσηνιακός λαός σε κανέναν, θα πρέπει να αφεθούν οι πολίτες χωρίς τις μόνιμες αποπροσανατολιστικές γραμμές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και συνήθως στρέφονται εναντίον κάθε μορφής επενδύσεων, ακόμη και για Α.Π.Ε. (αιολική ενέργεια κλπ) και φυσικά μονίμως , εναντίον των πρωτοβουλιών της αυτοδιοίκησης.

Την κατεύθυνση της Τριφυλίας στο μοντέλο ανάπτυξης που όλοι μας επικροτούμε δηλαδή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, δεν προτιθέμεθα ως Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου να διαταράξουμε ούτε να διαφοροποιήσουμε.
Αντιθέτως με παρεμβάσεις μας θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο , προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή, ένα διακριτό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη που όλοι μας επιθυμούμε.

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Ν.Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.