Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του?

Το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του θα συζητηθεί σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή, επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ενώ γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να επιβληθεί ξανά ο φόρος ακινήτων».

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας .....

άδικος φόρος και πρέπει να αλλάξει με «έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο» αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Ομως, έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να «είναι αντίθετες με αυτό που θέλουν οι εταίροι». Στο ίδιο πλαίσιο θα επανεξεταστεί και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ. Για τον ΦΠΑ, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως «περιορίζουμε τις απαλλαγές και ακυρώνουμε μη λελογισμένες μειώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εξομοιώνουμε τον ΦΠΑ», ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση. Οπως δήλωσε, όμως, κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, οι εταίροι έχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες επί του θέματος και η όποια ρύθμιση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει ανησυχία εκτός Ελλάδας. Πάντως, η επαναπρόσληψη καθαριστριών και άλλων απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει, όπως έχει εξαγγελθεί.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε χθες ότι τα όσα έβαλε η κυβέρνηση στη λίστα των μεταρρυθμίσεων καλύπτουν και τις απόψεις κάποιων αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων, οι οποίες μάλιστα είχαν καταθέσει και προτάσεις. Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν χθες ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε εντολή να διαπραγματευθεί με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και όχι τη ρήξη. Και συμπλήρωναν πως "είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εντός των πλαισίων της Ευρωζώνης.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από τους ευρωζωνικούς θεσμούς. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κουτοπονηριές ότι θα ζητήσουμε εκτός βοήθεια». Επίσης, απαντώντας στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ που στις ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο για «Μνημόνιο», από το ΥΠΟΙΚ ξεκαθάριζαν ότι «απαιτήσαμε στα κείμενα που υπογράφουμε εμείς να μην υπάρχει ο όρος αυτός".

Πέραν αυτών, η επιτήρηση από τους θεσμούς θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι δεν θα ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.