Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Τριφυλία ή «λουκέτο» από τα πρόστιμα;

Σε σημείο «μηδέν» βρίσκονται, όπως έγινε πασιφανές με την προχθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, οι Δήμοι της Κορινθίας και της Μεσσηνίας όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, ήταν η διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων!

Βεβαίως, η ......

ανεξέλεγκτη διάθεση των σκουπιδιών μπορεί να επιτευχθεί με την παύση λειτουργίας των, έτσι κι αλλιώς, παράνομων ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπων), στους οποίους, τουλάχιστον για την Τριφυλία, και για τους τρεις που λειτουργούν, ο περιφερειάρχης έχει επιβάλει πρόστιμα για παράνομη λειτουργία χιλιάδων ευρώ και παύση της λειτουργίας τους. Παρά ταύτα, ακόμη λειτουργούν!

Το ζήτημα είναι πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματα μετά την παύση λειτουργίας των σκουπιδότοπων και, κυρίως, πού θα πηγαίνουν αυτά για την όποια εναπόθεση.
Στο Δήμο Τριφυλίας, θυμίζουμε, επειδή κάποιοι πιθανόν να έχουν άγνοια και άλλοι να μη θυμούνται ή να κάνουν πως δε γνωρίζουν, το Δημοτικό Συμβούλιο από τις 22 Μαρτίου 2012 έχει λάβει απόφαση για «ολική» διαχείριση των απορριμμάτων, και μάλιστα, ομόφωνα!
Όπως έχουμε γράψει στο «Θ», το συγκεκριμένο σύστημα επέλεξε ως μεθοδολογία και για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών στην Τριφυλία η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί!

Ουσιαστικά και πρακτικά, τότε, η Ο.Ε. αποφάσισε και ο πρόεδρός της – αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος εισηγήθηκε στο Σώμα την «υιοθέτηση» της μεθοδολογίας διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθεί, πρωτοπορώντας, ο Δήμος Ευρώτας και την οποία δημόσια είχαμε προτείνει από το «Θ» στις 22 Γενάρη 2012!
Η ολική διαχείριση περιλαμβάνει εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή - Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος και Διαχείριση του τελικού υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΕΣΔΑ). Μάλιστα, τότε, για να μπορέσουν τα μέλη της Ο.Ε. να έχουν πλήρη εικόνα για το σύστημα «ολικής» διαχείρισης, επισκέφθηκαν το Δήμο Ευρώτα, στη Σκάλα, και είδαν από κοντά πώς αυτό δουλεύει, ενώ ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη μεθοδολογία, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την προσπάθεια που καταβάλλει εκεί ο Δήμος!

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας – αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος είχε σημειώσει πως για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στις συσκέψεις της Ο.Ε. αναζήτησαν σύγχρονες μεθόδους και σύγχρονες λύσεις, στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ, ενώ είχε προσθέσει πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Δήμοι αλλά και οι δημότες πρέπει να κρατήσουν υπεύθυνη στάση.
Στη συνέχεια είχε πει ότι οι ΠΕΣΔΑ προβλέπουν εντατική ανακύκλωση, κομποστοποίηση και διαχείριση του υπολείμματος, άρα το πρώτο βήμα είναι η ανακύκλωση, το δεύτερο η κομποστοποίηση, ό,τι δεν είναι ανακυκλώσιμο και είναι οργανικό κομποστοποιείται, και τρίτο η διαχείριση του υπολείμματος, που είναι μη τοξικό, αβλαβές και αδρανοποιημένο. «Η λογική είναι να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών», είχε επισημάνει.

Τέλος, θυμίζουμε πως από τις 22 Γενάρη του 2012 είχαμε, μεταξύ άλλων, γράψει και προτείνει για το μείζονος σημασίας θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Τριφυλίας, που και στις μέρες μας έρχεται στην επικαιρότητα, προσαρμοσμένο βεβαίως στις σημερινές συνθήκες: «Υπάρχει λύση! Μπροστά σε αυτό το διαφαινόμενο, ως έχει σήμερα, αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις διαφωνίες, αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, εντάσεις, προσφυγές, με τα εξοντωτικά πρόστιμα και το επαπειλούμενο “λουκέτο” του Δήμου και των υπηρεσιών του, υπάρχει λύση; Υπάρχει!

Το δρόμο της επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ανοίγει η πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων που θα στοχεύει σε μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο, που ανέλαβε ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης. Σκοπός της ανωτέρω πρωτοβουλίας είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος, είναι ο Οδικός Χάρτης της αναληφθείσας πρωτοβουλίας. Έχοντας υπόψη ότι “τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα” και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, μέσω της πρωτοβουλίας τίθενται οι εξής στόχοι:

1) Λύση με μηδενικά απόβλητα μέχρι τις 31/06/2012.
2) Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ.
3) Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή-Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.
4) Διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
5) Δημιουργία διαβαθμικού συνδέσμου α΄ και β΄ βαθμού για την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.
6) Εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας. 7) Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα».

Καταλήγαμε τονίζοντας: «Οι συνέπειες του προβλήματος των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων (και) στην Τριφυλία είναι τραγικές για το περιβάλλον και τους πολίτες και θα είναι οδυνηρές και ολέθριες και για τον ίδιο το Δήμο και τις υπηρεσίες του με το “λουκέτο” που έρχεται!».
Το ερώτημα που καλείται άμεσα να απαντήσει ο Δήμος Τριφυλίας είναι αμείλικτο: «Είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ή θα βάλουν “λουκέτο” με τα πρόστιμα;».

Ηλίας Γιαννλόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.