Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Παναγιώτης Φαρμάκης: "Οι πολίτες απλώς ζητούν καλύτερη καθημερινότητα"

Συνέντευξη στην Ελευθερία και τον Κώστα Μπούρα

"Οι πολίτες δεν ζητούν μεγάλα έργα, απλά μια καλύτερη καθημερινότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί πολυτέλεια" σημειώνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φιλιατρών Παναγιώτης Φαρμάκης.
Μιλά για τα προβλήματα της πόλης σε ύδρευση, αποχέτευση και καθαριότητα για την οποία υπόσχεται ευχάριστες εκπλήξεις.....


- Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

"Είναι εύκολο κανείς να κάνει κριτική για τα κακώς κείμενα του τόπου του χωρίς να συμμετέχει ενεργά. Σκέφτηκα πως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσα πιο εποικοδομητικά και ουσιαστικά να προσφέρω λύσεις για την πόλη μας".

- Μια νέα δημοτική περίοδος μόλις ξεκίνησε. Ποιους στόχους έχετε;

"Αρχικά η οργάνωση των πόρων που διαθέτουμε, όπως προσωπικό, μηχανήματα, κτήρια και έσοδα. Στην συνέχεια καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση".

- Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα της πόλης των Φιλιατρών;

"Το παλαιό δίκτυο της ύδρευσης, που συνέχεια παρουσιάζει βλάβες και αναγκαζόμαστε να διακόπτουμε την παροχή του νερού στην πόλη για να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές. H αποχέτευση όπου πολύ λίγες συνδέσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Η καθαριότητα και η κακή ποιότητα των δρόμων μας οι οποίοι δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν αν δεν τελειώσουμε με όλες τις εργασίες των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης".

- Ποια είναι για εσάς η πρώτη προτεραιότητα;

"Οι υπόλοιπες συνδέσεις της ύδρευσης στο νέο δίκτυο και απομόνωση του παλαιού. Σήμερα αναγκαστικά λειτουργούν παράλληλα".

- Ποιο είναι το παράπονο που ακούτε πιο συχνά από τους πολίτες των Φιλιατρών;

"Οι πολίτες όταν με συναντούν, ζητούν τα αυτονόητα και απαραίτητα σε μία πόλη, όπως καθαριότητα, δημόσιο φωτισμό και διόρθωση των οδοστρωμάτων. Δεν ζητούν μεγάλα έργα, απλά μια καλύτερη καθημερινότητα η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί πολυτέλεια".

- Η καθαριότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο το δήμο και την πόλη σας. Τι θα κάνετε σε αυτό τον τομέα;

"Να περιμένετε ευχάριστες εκπλήξεις".

- Βλέπουμε συχνές και πολύωρες διακοπές στην ύδρευση. Τι φταίει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

"Το νέο δίκτυο ύδρευσης έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που φταίει είναι το γεγονός πως εκκρεμούν ακόμα οι συνδέσεις των υδρομετρητών στο νέο δίκτυο σε ποσοστό περίπου 20%. Για αυτό το λόγο το παλαιό και νέο δίκτυο λειτουργούν ταυτόχρονα. Οταν συνδεθούμε ολοκληρωτικά στο νέο δίκτυο, τότε οι βλάβες που αφορούν την ύδρευση θα είναι μηδαμινές".

- Πέρα από την ύδρευση έχουμε γίνει συχνά αποδέκτες παραπόνων και για την αποχέτευση και λύματα που καταλήγουν στα όμβρια. Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και αν ναι, πώς θα αντιμετωπιστεί;

"Δυστυχώς υπάρχει και αυτό το πρόβλημα στην πόλη μας. Θα αντιμετωπιστεί όμως μόλις ξεκινήσουμε μαζικά τις συνδέσεις στην αποχέτευση".

- Τις τελευταίες μέρες πολλή συζήτηση έχει γίνει για το Δημόσιο ΙΕΚ Τριφυλίας. Ποια είναι η θέση σας;

"Ζητούμε να έχει έδρα τα Φιλιατρά, όπως ήταν και λειτουργούσε παλαιότερα. Θεωρούμε πως θα εξυπηρετούσε τους μαθητές της Τριφυλίας να είναι στο κέντρο του δήμου".

- Αρκεί μόνο η δημιουργία του για να βοηθήσει μια περιοχή;

"Δεν αρκεί μόνο η δημιουργία του αλλά και η επιτυχία του. Πρέπει να προβληθεί και να επανδρωθεί σωστά ώστε να προσελκύσει αρκετούς μαθητές και να δημιουργηθούν αρκετές ειδικότητες. Πιστεύουμε πως στα Φιλιατρά μπορούμε να βοηθήσουμε να αναδείξουμε το ΙΕΚ και στην συνέχεια η επιτυχία του να ανταποδώσει καρπούς στην περιοχή".

- Πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της περιοχής είναι η αξιοποίηση του πρώην Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών. Τι θα πρέπει να γίνει;

"Το Αγροτικό Ινστιτούτο δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου. Ομως θέλουμε και θα πιέσουμε να αξιοποιηθεί για αυτό στο οποίο έχει προσδιοριστεί".

- Σε μια αγροτική περιοχή όπως τα Φιλιατρά, ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να στηριχθεί αυτός ο τομέας;

"Η συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους είναι σημαντική για να αναδειχθούν και στην συνέχεια να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών".

- Εκτός από τον αγροτικό τομέα πού αλλού μπορεί να στηριχθεί η οικονομία της περιοχής;

"Μπορεί να στηριχθεί πλέον και στην ήπια τουριστική ανάπτυξη προβάλλοντας για πρώτη φορά την περιοχή του νέου φράγματος και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους. Σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως για παράδειγμα στον Φενεό Κορινθίας, μια τεχνητή λίμνη εξαιτίας ενός φράγματος δημιουργεί πόλο έλξης πολλών τουριστών και κατά συνέπεια δημιουργούνται ανάλογες τουριστικές επιχειρήσεις και επενδύσεις".

- Τι θα κάνετε για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

"Θα επικεντρωθούμε στους στόχους μας. Στις υπόλοιπες συνδέσεις, στο νέο δίκτυο ύδρευσης, την καθαριότητα, και την επιδιόρθωση των δρόμων. Σε δεύτερη φάση στόχος είναι η ολοκλήρωση της αποχέτευσης και η ανακατασκευή των δρόμων μας".

- Πλέον μπαίνουμε στην δεύτερη θητεία του καλλικρατικού δήμου. Πώς κρίνετε τον θεσμό;

"Σίγουρα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στους δύο θεσμούς. Εμείς θα λειτουργήσουμε και θα βρούμε τις λύσεις μέσα στα πλαίσια του ισχύοντα θεσμού".

- Εχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για τους πρώην καποδιστριακούς δήμους;

"Δεν μπορούμε να κρίνουμε τους θεσμούς έχοντας διανύσει ο ένας μία μόνο θητεία. Ο "Καλλικράτης" έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους δήμους, με μεγαλύτερες αρμοδιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σίγουρα η πρώτη θητεία ήταν δυσκολότερη για όλους τους νέους δημάρχους και τα επιτελεία τους. Δεν υπήρχε τίποτα ενιαίο. Ηταν, πιστεύω, μια πολύ δύσκολη δοκιμασία για αιρετούς και πολίτες. Σήμερα διανύοντας την δεύτερη θητεία του θεσμού, αιρετοί και πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με την ύπαρξη και λειτουργία του καλλικρατικού δήμου.

- Θεωρείτε ότι τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να έχουν περισσότερες από τις μέχρι τώρα αρμοδιότητες;

"Πιστεύω πως για να πετύχεις στόχους και καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη σου πρέπει τα τοπικά συμβούλια να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Είναι αναπόφευκτο σε τόσο μεγάλους δήμους, η οργάνωση και η διοίκηση να ξεκινά από τα τοπικά συμβούλια. Επιπροσθέτως το τοπικό συμβούλιο έχει άριστες σχέσεις με τον συντονιστή Φιλιατρών και τους υπόλοιπους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους".

- Τι χρειάζεται η περιοχή για να μπορέσει να κάνει βήματα προς τα εμπρός και να ξεφύγει από την στασιμότητα;
"Χρειάζεται οργάνωση, στόχους, πόρους".

- Ειδικά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής ο αριθμός των μεταναστών εργατών αυξάνεται ραγδαία στην περιοχή. Πώς μπορεί να παρέμβει η τοπική αυτοδιοίκηση για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους;
"Χρειάζεται συνάντηση και συνεργασία με τους επικεφαλής των ομάδων τους. Ενημέρωση στην γλώσσα τους για τους κανόνες της πόλης καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την ομαλή διαβίωσή τους".

- Πολλά ακούγονται για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων. Ποια είναι η θέση σας;
"Θα θέλαμε τα τμήματα να επανδρωθούν επαρκώς και να μείνουν στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν. Η ύπαρξή τους και μόνο σε μία περιοχή προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες".

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παναγιώτης Φαρμάκης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1974.
Ζει στα Φιλιατρά, είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κονκόρντια που βρίσκεται στο Μόντρεαλ, όπου απέκτησε και το δίπλωμα πολιτικού μηχανικού.
Στο ίδιο πανεπιστήμιο, με υποτροφία, ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό του, (Masters Degree) με ειδίκευση στην οργάνωση και διοίκηση εργοταξίου.
Το 1995 δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα αφιερωμένη στην πόλη των Φιλιατρών "Filiatra Online".
Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2003 και ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία το 2004.
Από το 2008 έχει γραφείο και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός στα Φιλιατρά.
Από το 2013 είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.