Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους αυξάνεται το αφορολόγητο.

Σενάριο θέλουν να προωθείται η πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε μια σειρά λύσεων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να τις συζητήσει με την τρόικα κατά τη διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το capital.gr η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει .....

παράλληλα και σενάριο για αύξηση του αφορολόγητου ορίου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή έκτακτης εισφοράς όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται από τα 12.000 στα 14.000 ευρώ. Αυτές οι δυο παρεμβάσεις έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα: -έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων με μηνιαία σύνταξη άνω των 12.000 ευρώ είναι περιορισμένος, όχι όμως αμελητέος. -με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 14.000 ευρώ θα απαλλαγούν από την εισφορά και όλοι οι μισθωτοί οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό έως 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί και άλλα σενάρια αναφορικά με την έκτακτη εισφορά, όπως είναι η αναλογική μείωση όλων των συντελεστών μεσοσταθμικά κατά 30%, με μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών που αφορούν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δηλαδή έως 25.000 ευρώ ετησίως. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι τα θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα είναι πολύ δύσκολο στη επικείμενη διαπραγμάτευση και τονίζουν ότι η παράταση της έκτακτης εισφοράς (τυπικά λήγει στο τέλος του έτους) είναι ένα από τα βασικά μέτρα που ζητάει η τρόικα προκειμένου καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Από την άλλη η ελληνική πλευρά θέλει η εισφορά, εφόσον παραταθεί, θα είναι ψαλιδισμένη, τουλάχιστον για τα χαμηλά εισοδήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.