Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Την Άνοιξη του 2015 έτοιμο το φράγμα στα Φιλιατρά

Την άνοιξη του 2014 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγοτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο Δελτίο τύπου του το υπουργείο επισημαίνει ότι το έργο κατασκευής βρίσκεται στο τελικό στάδιο δεδομένου ότι έχει ήδη εκτελεσθεί ποσοστό εργασιών της τάξης του 90%. Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης εγκρίθηκε και η τροποποίηση της μελέτης στεγάνωσης του φράγματος.

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει:

α) Την κατασκευή του φράγματος συνολικού μήκους στη στέψη 246 μ. και όγκου αναχώματος περίπου 370.000 μ3 , ενώ ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος θα είναι 7,81 εκατ.μ3 . Το φράγμα κατασκευάζεται με διατομή ομοιογενή από σκληρό κυλινδρούμενο ανάχωμα και είναι ύψους 45 μέτρων από το φυσικό έδαφος.

β) Την παραλλαγή της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Χριστιανούπολης , η οποία διέρχεται από τη στέψη του φράγματος , καθόσον η υφιστάμενη οδός θα κατακλυσθεί από τα νερά του ταμιευτήρα.

γ) Τον Αγωγό Μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση, που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος, για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών. Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται στο ποσό των 25.022.974,26 Ευρώ ( με ΦΠΑ).

Το έργο είναι ενταγμένο με την 7283/6-8-2008 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» στο Π.Α.Α. «2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκκρεμεί η επένδυση της ανάντη παρειάς του φράγματος με σύνθετο συγκολλημένο υλικό γεωμεμβράνης και γεωυφάσματος κατόπιν ήδη ληφθείσας γνωμοδότησης του αρμόδιου Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εγγειοβελτιωτικών ΄Εργων του Υπουργείου.

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται την Άνοιξη του 2015.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.