Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πως θα εκτυπώστε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο gsis

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν σταδιακά πρόσβαση από σήμερα Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014 στα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Οι ιδιοκτήτες (οι ίδιοι οι ....

φορολογούμενοι ή εκπρόσωποί τους πχ λογιστές) θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στο http://www.gsis.gr/ και αφού συνδεθούν στο λογαριασμό τους, να μπουν στην ενότητα « Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης».
[Μπορείτε να δείτε το εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε (5) δόσεων:
Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-08-2014
Η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-09-2014
Η 3η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2014
Η 4η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28-11-2014
Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-12-2014


Προσοχή:
Η «Ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Μπορείτε να πληρώνετε μέρος ή το σύνολο αυτής, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας. Για την αποφυγή λαθών, παρακαλούμε να ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., ως προς την αναγραφή της σωστής Τ.Ο.
[Δείτε το εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 , επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Στο μεταξύ έσοδα υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να αποφέρει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τα βεβαιωθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα προσεγγίσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,250 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις, (ώστε τα εισπραχθέντα να ανέλθουν στα 2,650 δισ. ευρώ). Πρόκειται για μια σημαντική υπέρβαση των προβλεπόμενων εσόδων από το φόρο για αυτό και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σενάρια μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Επίσης με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων σε περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 είναι ασαφή και προκειμένου να μην δημιουργείται αδικαιολόγητη σύγχυση στους φορολογουμένους, από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνονται τα εξής: Οι φορολογούμενοι, όπως είναι γνωστό, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση την 01/01/2014. Ιδιαίτερα φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου, λήφθηκε μέριμνα ώστε ο χρόνος να είναι επαρκής.

Σε κάθε περίπτωση, αν ορισμένοι φορολογούμενοι δεν μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία όπως κατ επανάληψη είχε ζητηθεί, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014. Τονίζεται, επίσης, ότι έχει ήδη υλοποιηθεί πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε για ορισμένες περιπτώσεις να μειωθεί η επιβάρυνση. Με νεώτερη ανακοίνωση θα ενημερωθούν και όσοι φορολογούμενοι έχουν λάθη στο Ε9. Με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, δίνει οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται λάθη και παραλείψεις των φορολογούμενων κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1184/2014, με θέμα " Μηχανογραφική διαχείριση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων", αποφασίστηκαν τα εξής: Για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων

7. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟαρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

8. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

9. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

11. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του ΣΟ τελ. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2014