Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρων λόγω ΕΝΦΙΑ

Παγώνουν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ μπλοκαρισμένες είναι και οι φορολογικές ενημερότητες για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις στους φορολογούμενους, «πατώντας» ωστόσο στη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου ........

εισοδήματος και ταυτοχρόνως είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρόκειται να πάρουν επιστροφή φόρου. Και αυτό διότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιστροφή φόρου θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. Σημειώνεται ότι από την 31η Ιουλίου έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε, τουλάχιστον για τις δηλώσεις που είχαν εκκαθαριστεί από τον Ιούνιο να έχει προχωρήσει στην επιστροφή του φόρου εισοδήματος δεδομένου ότι η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ έγινε στα τέλη Ιουλίου.

Πολλοί φορολογούμενοι επισκέφθηκαν τις εφορίες τους τις προηγούμενες μέρες για να ενημερωθούν πότε θα γίνει η επιστροφή φόρου. Οι υπάλληλοι τους ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό διότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Τους είπαν ακόμα ότι κάποια στιγμή θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Σεπτέμβριο και αργότερα θα γίνει ο συμψηφισμός. Τα προβλήματα, ωστόσο, είναι πολλύ περισσότερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα. Για παράδειγμα, φορολογούμενους επιχείρησε στις 9 Αυγούστου να εκτυπώσει φορολογική ενημερότητα μέσω Taxisnet.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσε τον υπόχρεο, αυτόματα, ότι δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ. Ο εν λόγω επαγγελματίας δεν έχει χρέη, ωστόσο υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή (του φόρου ακινήτων). Σύμφωνα με τον νόμο φορολογική ενημερότητα δεν χορηγείται ηλεκτρονικά εάν υπάρχουν οφειλές, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες. Μέσα στον Αύγουστο οι εφορίες αναμένεται να γεμίσουν από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα (η ηλεκτρονική ενημερότητα είναι δίμηνη). Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς όπου πολλαπλασιάστηκαν οι αξίες ακινήτων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα γίνουν πολλές εικονικές εκκαθαρίσεις μέχρι να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα τελικά εκκαθαριστικά σημειώματα προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα λάθη.

Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει πάρει προσωπικά το θέμα, αν και αρμόδια είναι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη που στοιχίζουν στην κυβέρνηση. Οπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.