Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Στις 2 Σεπτεμβρίου η δίκη των αγροτών της Τριφυλίας για τα πλαστά τιμολόγια

Για τις 2 Σεπτεμβρίου ορίσθηκε, τελικά, η εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας της υπόθεσης εμπλοκής δεκάδων αγροτών από την Τριφυλία σε παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων.
Το βούλευμα της υπόθεσης περιλαμβάνει τριάντα κατηγορουμένους, εκ των οποίων είκοσι από τα Φιλιατρά, τέσσερις από του Ρωμανού, δύο από τους Γαργαλιάνους, δύο από Αθήνα, έναν από το Ριζόμυλο και έναν από το Ναύπλιο.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά στην πλαστογραφία, ενώ το ......

τμήμα της υπόθεσης που σχετίζεται με την έκδοση των εικονικών τιμολογίων βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Δεκάδες αγρότες
Οι αγρότες εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας με τα εικονικά τιμολόγια. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ και ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης.
Συνολικά απολογήθηκαν κατά την έρευνα της υπόθεσης 43 αγρότες. Από αυτούς, άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Δύο Φιλιατρινοί, που εμπλέκονται στο σύνολο της υπόθεσης, κρατούνται ήδη στις φυλακές.

Οι αγρότες το 7%
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση απασχόλησε επί μήνες το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε ειδική επιχείρηση. Στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατετίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.

Τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.