Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Άνοιξε η αιτηση για το ακατάσχετο στο taxisnet

Άνοιξε πριν απο λίγο η αιτηση στο taxisnet για την δήλωση τραπεζικών λογαριασμών . Με την εν λόγω αίτηση θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να προστατεύσουν τον τραπεζικό λογαριασμό τους από κατασχέσεις εως το ποσό των 1.500 ευρώ που έχει νομοθετηθεί το ακατάσχετο όριο. Η εφαρμογή για την αίτηση θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σήμερα Τρίτη 29 Ιουλίου.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει έναν μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.....

(ατομικό ή κοινό). Οι καταθέσεις στον λογαριασμό είναι ακατάσχετες ως 1.500 €, ενώ για μισθωτούς - συνταξιούχους ακατάσχετος λογαριασμός θα είναι αυτός που μπαίνει ο μισθός ή η σύνταξη. Τα βήματα για να ενημερώσουν οι φορολογούμενοι την Εφορία μέσω του Taxisnet

1ο Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης από 29 Ιουλίου στην ιστοσελίδα www.gsis.gr.

2ο Σε ειδική εφαρμογή στο TAXIS αναγράφεται ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού.

3ο Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει δηλωθεί στην τράπεζα ο ΑΦΜ που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

4ο Στην περίπτωση που κλείσει ο λογαριασμός θα πρέπει να δηλωθεί άμεσα ο καινούργιος.

Θα «παγώνει» η όλη διαδικασία και θα γίνεται επανέλεγχος όταν ο ΑΦΜ δεν αντιστοιχεί σε πελάτη της τράπεζας, ο δικαιούχος του δηλωθέντος τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) αντιστοιχεί σε άλλο πρόσωπο, ο λογαριασμός είναι κλειστός ή όταν δηλώνεται άλλος λογαριασμός από αυτόν της μισθοδοσίας ή της σύνταξης. Ετσι, κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη φορολογική διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα αίτηση / υπεύθυνη δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος - ήδη δηλωμένος - κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) επεξεργάζεται σε ημερήσια βάση (εργάσιμες ημέρες) τις υποβληθείσες αιτήσεις / υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων και δημιουργεί: - Αναλυτική κατάσταση σε ηλεκτρονική μορφή ανά πιστωτικό ίδρυμα, κάθε εργάσιμη ημέρα, που περιλαμβάνει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων (ΑΦΜ και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού) καθώς και την ένδειξη αν η δήλωση αφορά αντικατάσταση προηγούμενου λογαριασμού, για τις αιτήσεις / υπεύθυνες δηλώσεις που υποβλήθηκαν ως τη 12η βραδινή της προηγούμενης ημέρας.

Η κατάσταση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο κατά περίπτωση πιστωτικό ίδρυμα, την ίδια ημέρα και καταχωρείται αυθημερόν στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. - Συγκεντρωτική κατάσταση ανά πιστωτικό ίδρυμα, σε ηλεκτρονική μορφή, τις πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα και για μεταβατική περίοδο εξαμήνου ή όποτε κριθεί - κατά περίπτωση - αναγκαίο, που περιλαμβάνει το διαμορφωμένο πλήθος των προσώπων / λογαριασμών ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ελέγχου της διαδικασίας.

Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ